Hvala Allahu na blagodatima ramazana, mjeseca vrijednoga i blagoslovljenoga, u kojem se dobra djela mnogostruko uvećavaju, u kojem se milost, oprost i spas traži, i neka su Božiji blagoslovi i mir na poslanika Muhammeda, učitelja naše časne vjere, moralnog autoriteta i primjera, kojemu je u Noći Kadr objavljen Kur'an  kao milost i uputa ljudskom rodu.

Allahu Svevišnji podari nam Svoju milost, daruj oprost i sačuvaj od kazne i propasti, neka Tvoja pomoć bude trajno uz nas, a nedaj Bože, da nas ta pomoć ikada napusti i da izgubimo podršku Tvoju. Amin!

U posljednjoj trećini mubarek mjeseca ramazana smo. Posljednja je ovo ramazanska hutba.  Ramazanski festival bogobojaznosti, plemenitosti i dobročinstva primiče se svome kraju. Odlazi tako s njim u nepovrat i dio nas, našeg bića i našeg života. Ostaje kao trajna vrijednost samo ono što smo u njega  unijeli  od ibadeta i pregnuća, da nam bude upisano kao sevab, kao dobrota, kao plemenitost.

وَمَا تُقَدِّمُواْ لأَنفُسِكُم مِّنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

„... a ono što sebi od dobra pripremite, kod Boga ćete naći. Uistinu, Bog dobro vidi ono što radite.“ (el-Bekare,110.)

Ova posljednja trećina mjeseca ramazana, u kojoj se nalazi i Noć vrijednija od hiljadu mjeseci, imenuje se kao trećina selameta – spasa! Ona je vrhunac i kruna onoga što smo već dosada, elhamdulillah, ostvarili od ramazanskih ljepota i blagodati, koje usrećuju našu dušu, oživljavaju naš duh i daju nam snagu da istrajavamo u pokornosti, predanosti i činjenju dobra.

U danu smo najodabranijem u sedmici, u iščekivanju smo najodabranije i najbolje noći u povijesti čovječanstva, noći Lejletu-l-kadra. Noći u kojoj se desio planetarno najsudbonosniji događaj za čovječanstvo; Uzvišeni Allah spustio je na srce roba Svoga Muhammeda, Riječ Svoju koja je Uputa ljudima, s jasnim oznakama Pravoga puta i istinskog razlučivanja  Istine od neistine, i dobra od zla. On Kur'an mudri objavio je čovječanstvu kao milost i dobrotu, a Allah želi olakšati ljudima, ne želi tegobe da imaju, i da određeni broj dana u postu provedemo, veličajući Allaha što nas na Pravi put uputi i da zahvalni Mu budemo.

O vrijednosti i moći sure Kadr Uzvišeni Allah nam kazuje:

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

تَنَزَّلُ الْمَلائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ

سَلامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

“Uistinu, Mi smo ga spustili  u Noći kadra!

 A znaš li ti kakva je to Noć kadra?

Noć kadra od hiljadu mjeseci je bolja!

U njoj, po dopuštenju njihova Gospodara, silaze meleki zajedno s Džibrilom, zbog svakoga emra.

Spas je ona sve dok ne svane zora. “ [1]

Draga braćo,

Dova je čvrsta veza između nas stvorenja i Gospodara svjetova, to je privilegija i čast da rob Božiji uvijek ima otvorena vrata molbe, traženja i obraćanja svome Gospodaru. Dova nas tako čuva, dovom stičemo ohrabrenje i samopouzdanje. Dova nam neda da klonemo, da posustanemo i da zaboravimo na Stvoritelja.

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُواْ لِي وَلْيُؤْمِنُواْ بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

I kad te upitaju Moji robovi  za Mene, Ja sam, uistinu, blizu!  Odazivam se pozivu onoga koji Me zaziva. Zato neka se i oni  Meni odazovu i neka vjeruju u Mene kako bi na ispravan način kroz život kročili. (Kur’an, El-Bekare,186.)

Dovom treba da otpočinjemo i završavamo naše poslove. Dova je oružje i štit vjernika govorio je Muhammed, a.s. Naši dobri pretci znali su za ljekovitost i snagu dove, učili su ih u svim prilikama, priređivali u kućama, ispraćali s njima djecu na hairli puteve, i pozivali rodbinu, komšije i prijatelje da budu s njima u tim trenutcima. Mi današnji, ovdašnji muslimani trebamo slijediti te svijetle i lijepe primjere života kojeg je vjera nadahnjivala i oplemenjivala. Dova je bereket i pojedinca i zajednice.  Valja nam čuvati dovišta –poput ovog našeg lijepog dovišta na vrelu Bune u Blagaju, tamo trebamo ići i pridruživati se velikoj rijeci pobožnog i smjernog svijeta koji iz brojnih udaljenih bosanskih džemata slijeva se u tu pitomu duhovnu oazu da se osnaži zajedničkom dovom. U tom zajedništvu i okupljanju je bereket. U tome je naša duhovna snaga i moć. A iz toga proizilazi i naša zemaljska moć, povezanost i organiziranost. Ljudi će biti u dobru sve dok se budu sastajali, komunicirali i otvarali se jedni prema drugima. To je učenje islama, to je bit naše vjere. Nećemo uspjeti ukoliko ne zadobijemo Božiji blagoslov (bereket), to nam je najpreče.

Treba nam bereket u vremenu, u porodicama, u našim poslovima. Taj bereket smo osjećali i kušali u našim ovoramazanskim danima i noćima kada smo bili zajedno, dijelili njegove blagorodne trenutke za iftarskim soframa, okupljanjima na namazima i mukabelama, posebnim programima i druženjima. Time smo savlađivali bolesti i slabosti otuđivanja, zatvaranja u sebe i zaokupljenosti samo sobom i svojim interesima. Ramazan nam je kroz sve svoje ibadete i historijske događaje koji su se u njemu odigrali, kazivao da se ljepota, snaga i moć zajednice nalaze u zajedništvu, udruživanju i povezivanju.

Ramazan nam je otvarao vidike; da spoznajemo prave vrijednosti, da njima budemo predani i da ne gubimo vrijeme u onome što nije niti naša briga, niti naš interes. Ramazan nas je usmjerio da budemo zagledani u svoju nutrinu, da budemo predani činjenju dobročinstava, da nam misli budu zdrave i čiste, duša oslobođena od svake zlobe i zavisti, a srce puno imana i ljubavi.  

Draga braćo,

U ramazanu smo pokazali predanost i volju da istrajavamo. Ali ramazan je samo jedna stepenica, jedna etapa, ona jeste važna, ali život i borba se nastavljaju. Jedna mudra misao poručuje nam da nikada ne zaboravimo da čovjeka ne odgajaju trenutci radosti, već periodi iskušenja! Put prema uspjehu jeste konstantno putovanje, koje se ne završava i ne dopušta nezainteresiranost, apatiju i predah.

Nikada ne budimo sigurni da smo ostvarili uspjeh. I poslije najvećih poduhvata, krivi potez i katastrofalna greška može sve dovesti u pitanje. Nakon trijumfalnog osvojenja Meke, Muhammed, a.s., doživljava bitku na Hunejnu, u kojoj su muslimani bili na rubu poraza.  Kada je opazio rasulo dvanaest hiljada ratnika i sasvim izvjesni gubitak dvadeset godina borbe i truda za tren oka, Muhammed, a.s. stoji prisebno, hrabro i odlučno zahtijeva od svog amidže koji je imao snažan glas da prenosi njegove riječi: „Ja sam Božiji Poslanik! Ja sam potomak Abdulmuttalibov! Nema laži!“

Ta hrabrost i postojanost osvještava ashabe i oni se vraćaju, okupljaju oko Muhammeda govoreći iz svega glasa:“ Odazivamo ti se, Božiji poslaniče, odazivamo!“ i onda se dešava preokret, s ruba poraza se vraćaju i ostvaruju pobjedu.

Put ka uspjehu je promjenjiv; nekada ćemo doživljavati podršku, ohrabrenja, nekada osporavanja i protivnike, ali je zato važno razumijevati šta se dešava i nastavljati.

Jedna stara arapska mudrost i izreka kaže: „Ne plači nad prolivenim mlijekom“, nego se trudi da ti se to više ne desi i gledaj kako da proliveno nadoknadiš! Zapamti da sve što se dešava – dešava se zbog nekog razloga.[2]

Svemogući Allahu molimo Te za punu blagodat, za trajni spas od grijeha, za svekoliku milost, za nepresušnu snagu, za najplodnije življenje, za najsretniji život, za najpotpunije dobročinstvo, za najobilniju nafaku, za najbolju blagodat i najbližu Tvoju blagonaklonost!

Bože, budi s nama, a ne protiv nas ! Amin ja Rabbe-l-alemiine.

 

Ljubuški, džamija u Pobrišću, 26. ramazan 1440., 31.maj 2019.

 

[1] Kur'an, Kadr, 1-5.

[2] Zuhdija Hasanović, Čemu nas je prošlost naučila, Hutba 23.2.2018., Mesdžid Fakulteta Islamskih nauka

 


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?