Hvala Allahu Uzvišenom, Gospodaru svega stvorenog, i neka su Božiji blagoslovi i mir na poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,  njegovu časnu porodicu, čestite ashabe i naše plemenite šehide.

Poštovana braćo,

Kaže Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom:

وَلاَ تُفْسِدُواْ فِي الأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِهَا وَادْعُوهُ خَوْفًا وَطَمَعًا إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِّنَ الْمُحْسِنِينَ

„I ne pravite nered na Zemlji, nakon što je na njoj red uspostavljen, a Njemu se molite sa strahom i nadom; milost Allahova je doista blizu onih koji dobra djela čine.“ (Al-A`raf, 56).

Salavat i selam neka su na Allahova poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., koji je rekao

الطَّهُورُ شَطْرُ الْإِيمَانِ

“Čistoća je pola vjerovanja.“ (Muslim)

Draga braćo,

Mi muslimani kroz našu historiju znamo da je islamska kultura i civilizacija uvijek bila ispunjena svjetlim primjerima očuvanja životne sredine i okoline što je preduslov sretnog života, zdravlja i zadovoljstva ljudi. To je dio naše vjere. 

U historiji nije zabilježena tolika briga za usklađivanjem čovjeka sa njegovim okruženjem i životnom sredinom, kao što je to vidljivo kroz život Muhammeda s.a.v.s. Poznat je hadis u kojem Poslanik s.a.v.s. kaže:

إِمَاطَةُ الْأَذَى عَنِ الطَّرِيقِ صدقة

„Uklanjanje prepreke na putu je sadaka“ (Muslim). Ovaj hadis koji ukazuje na važnost brige o putevima kojima prolaze ljudi, nije ništa drugo nego želja za očuvanjem životne sredine.

Proteklih dana imali smo priliku svjedočiti agoniji naših sugrađana, ali i svih nas, koja je prijetila ekološkoj katastrofi. Svjedočili smo još jednoj tužnoj situaciji kroz koju prolazi Grad Mostar, u kojem se izbori ne održavaju od 2008. godine.

Grad Mostar kandidat je za Evropsku prijestolnicu kulture, a mi se gušimo u smeću danima, a mještani naseljeni u blizini deponije godinama.

Ukazivali smo u više navrata odgovornim ljudima i na nedosljednost u vezi odabira i kandidiranja infrastrukturnih projekata za objekte iz centralne gradske zone u pogledu te aplikacije za evropsku prijestolnicu kulture.

U kontekstu nastalih problema sa odlaganjem komunalnog otpada nadali smo se nekom rješenju, jer čovjek treba biti optimista, a i naša vjera nas uči da ne smijemo gubiti nadu. Međutim, iz dana u dan gledali smo kako se povećavaju količine smeća na mostarskim ulicama i kako grad prekriva smeće. U iščekivanju odgovora imali smo šutnju gradskih struktura, na koju smo već navikli i kratke i šture informacije. Malo je dostupnih informacija bilo. Puno pitanja, a malo odgovora.  

Suosjećali smo sa ljudima koji su se borili za uređen grad, za zdrav život svih nas, za budućnost svoje djece. Željeli smo da uspiju i oni,  ali i da se konačno nešto sistemski riješi ili pokuša riješiti. Upravo zbog toga, dajemo podršku svim organizacijama i pojedincima koji se istinski bore za funkcionalan multietnički grad za sve njegove građane. Bez stranačkih i ličnih interesa.

Mnogo poniženja i nepravde su građani ovog grada preživjeli u poratnom periodu od strane rukovodstva ovog grada. Mi vjernici muslimani smo posebno osjetljivi na nedavnu zabranu našeg okupljanja zbog obavljanja bajram-namaza, dok se drugim raznoraznim grupama i organizacijama dozvoljavaju različita okupljanja.

Vrijeđa nas odnos grada i njegovih struktura i ignorisanje zahjeva Islamske zajednice da se na lokalitetu Lakišića harema gradi prijeko potreban Islamski kulturni centar za potrebe naših vjernika. Nije nam drago ni što su u pravilu kontejneri raspoređeni u samoj blizini naših džamija. Smetaju nam kladionice na svakom koraku, posebno u blizini osnovnih i srednjih škola. Opterećuje nas sve to. Vrijeđa nas nepoštivanje, neuvažavanje i ignorisanje važnih životnih pitanja i tema koje se tiču svih nas. Smeta nam površnost, nemar i nerad.

Grad Mostar svjetski je turistički centar kojeg godišnje posjeti milion ljudi da vide ljepotu Starog mosta, naših džamija i Tekije na Buni. Toliko je sredstava uloženo u temeljitu rekonstrukciju srednje ulice, Fejićeve ulice, žile kucavice koja vodi do Starog grada, a danas kroz nju prolaze brojni automobili, praveći gužvu i nered u pješačkoj zoni i oštećuju ono što je tek napravljeno. Jasno je da je turizam glavna djelatnost i perspektiva u ovom gradu. Ali grad ne može sam od sebe funkcionisati.

Ovaj, nekada davno izabrani gradonačelnik, i njegovi prvi saradnici nisu nas baš uvjerili u proteklom periodu da rade kvalitetno i dovoljno u interesu grada Mostara, ali i interesu Bošnjaka ovog grada. To moramo reći.

Nismo zaboravili ni nedavno olujno nevrijeme krajem februara, kada je ukupna šteta u Gradu Mostaru procijenjena na 2,04 miliona maraka. U tom periodu nije proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, pa građani nisu mogli naplatiti štetu, a jučer je trebalo biti u gradu proglašeno vanredno tehničko stanje zbog blokade deponije Uborak.

Mnogo nas opterećuje i sva nedosljednost i sporost gradske administracije koju smo vidjeli u više navrata. Građani s pravom postavljaju pitanja, a malo odgovora dobivaju, a problemi se gomilaju.

Nakon 11 dana jučer je objavljena vijest da je postignut dogovor u vezi deponije. Pitanje je kako i na koji način je došlo do njega. Pitanje je šta će se dalje dešavati.

Iako ima dosta pojedinačnog nemara i neodgovornosti u pogledu odlaganja smeća, većina nas bi željela imati lijep i čist životni prostor. Ali ne mogu pojedinci i grupa građana riješiti probleme regionalnog otpada. To trebaju stručne službe raditi. To od njih očekujemo.

Poštovana braćo,

Mi živimo u ovom gradu i odlučili smo u njemu svoj život provesti. Mi volimo ovaj grad i radimo za njegovo dobro. Ima i onih koji ga ne vole. Ima ih i koji žele od njega napraviti nešto što nije nikada bio. Ima onih koji žele imati privilegije koje im ne pripadaju. Ima različitih aspiracija. Ali grad Mostar podjednako pripada svim građanima ovog grada.

Hvala Uzvišenom Allahu Koji nam je jučer iz svoje blagodati podario kišu koja je donekle očistila ovaj nered i saprala naše ulice i Koji nam je još jednom pokazao ljepotu Njegovog stvaranja.

Molim Uzvišenog Allaha da sačuva one okupljene ljude i njihove porodice od zaraznih bolesti i raznih oboljenja, ali i sve nas. Nije to daleko od nas. Molimo Ga da nam bude na pomoći, da bude naš zaštitnik i da nas učvrsti na pravom putu, na putu koji vodi u Džennet. Amin.

Hutba sastavljena u Muftijstvu mostarskom.

Autor: Rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Ilham ef. Puce,  Karađoz-begova džamija, Mostar, 21.6.2019.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?