Hvala Uzvišenom Gospodaru na svemu što nam On daruje. Na velikoj blagodati ramazana neka Mu je hvala. Molimo te Gospodaru  da svaku tvoju blagodat dočekujemo sa zahvalnošću, da svaki zalogaj i gutljaj vode smatramo vrijednim i zahvaljujemo Ti na tome. Sačuvaj nas nemara, jer nemarno srce od Tebe je daleko. Salavat i selam, mir i spas neka su na Muhammeda, Božijeg poslanika i Njegova miljenika. Mir i spas molimo njegovoj časnoj porodici i plemenitim ashabima. Allahovu milost i bereket molimo za sve Njegove pokorne robove. Amin.

Čestita i draga braćo,

Uvijek sa čežnjom i posebnim nadama iščekujemo mubarek mjesec ramazan, prepoznajući u njemu priliku da se duhovno okrijepimo, tjelesno smirimo, međusobno zbližimo  i što više  dobročinstva učinimo u korist svoje zajednice i svih onih kojima je pomoć potrebna.

Sve generacije naših predaka tako su ramazan doživljavale i ravnale svoje živote prema njemu, bez obzira jesu li to bila vremena prirodnih kušnji sa nerodnim i sušnim godinama, gladi, poplavama, ledenim zimama, teškim bolestima, ili su pak, to bila vremena društvenih kušnji izazvanih ratovima, što je rezultiralo gubitkom ljudskih života, razaranjem domova, imanja, protjerivanja, itd.

I ove, kao i prethodne godine, ramazan iščekujemo u nadi da ćemo u njegovim blagoslovljenim danima i noćima naći utjehu i olakšanje u vremenu življenja pod okolnostima širenja zarazne infekcije (COVID-19).  

Potrebno je u ovim vremenima iskušenja za cjelokupno čovječanstvo čvrsto vjerovati u Uzvišenog Allaha Koji jedino sve može i Koji jedino sve zna, Koji čovjeku daruje život, lijek i sve ono što mu je potrebno za odvijanje života. Zato je važno da poslušamo kur'ansku uputu i lijek:

مَن كَانَ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَمَن يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَل لَّهُ مَخْرَجًا وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لا يَحْتَسِبُ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا

„ ...za onoga ko vjeruje u Boga i u onaj svijet, i onome ko se čuva Boga, On će naći izlaz i opskrbit će ga odakle se i ne nada. I ko se na Boga osloni, On mu je dovoljan. Uistinu, Bog će provesti svoju odredbu! Bog je svemu odredio mjeru.“[1]

Najčvršći oslonac i pouzdanje čovjek će naći u iskrenoj, predanoj i ustrajnoj  komunikaciji sa Svojim Stvoriteljem. A onda i da čini ono što je do njega u zaštiti svoga i zdravlja ljudi oko sebe, čuvajući se da ni sebe, a ni druge ne izlaže riziku. 

Poslanik, alejhisselam, bi dolaskom mubarek mjeseca ramazana bio ushićen i svoje ushićenje i radost dijelio bi sa svojim ashabima i svima drugima u njegovu bližem i daljem okruženju, a podijelio ga je i s nama vjerodostojnošću i istinitošću svoje univerzalne poruke u kojoj stoji:

أَتَاكُمْ رَمَضَانُ شَهْرُ بَرَكَةٍ، فِيهِ خَيْرٌ يُغَشِّيكُمُ اللَّهُ [فِيهِ] ، فَتَنْزِلُ الرَّحْمَةَ، وَتُحَطُّ الْخَطَايَا، وَيُسْتَجَابُ فِيهِ الدُّعَاءُ، فَيَنْظُرُ اللَّهُ إِلَى تَنَافُسِكُمْ، وَيُبَاهِي بِكُمْ مَلَائِكَتَهُ، فَأَرُوا اللَّهَ مِنْ أَنْفُسِكُمْ خَيْرًا، فَإِنَّ الشَّقِيَّ مِنْ حُرِمَ فِيهِ رَحْمَةَ اللَّهِ عَزَّ وَجَلَّ

“Došao vam je ramazan. To je mjesec Allahovog blagoslova. Allah vas u njemu čuva, spušta vam svoju milost, briše vam grijehe i uslišava dove. Allah vidi kako se u njemu takmičite u dobru, i ponosi se s vama pred melekima.

Dajte sve od sebe da kod vas Allah vidi samo dobro! Zaista je nesrećan onaj kome bude uskraćena Allahova milost u ovome mjesecu!” [2]

Draga braćo,

S ramazanom, ako Bog da, imamo priliku da postignemo duševni mir, okrijepimo se nadom, spokojem i sigurnošću. A to su doista prave vrijednosti koje nam baš u ovome vremenu trebaju. To je nešto što nas čini sretnima i zadovoljnima, čini nas drukčijima. Zato treba da s dragošću i otvorenošću dočekamo ramazan, otvorimo mu kapije svojih zahrđalih srca, koja se trebaju osvježiti svjetlom Kur'ana, čistotom  posta i namaza, bereketom iftara i sehura. Srcima treba lijepa i utješna riječ vjere, nade, optimizma, ohrabrenja i podrške. Stoga treba da budemo jedni drugima i nada i utjeha i ohrabrenje i podrška. Kur'ansko kazivanje u cjelosti ohrabruje ljude da kroz život idu putem onoga što će onima u njihovom okruženju donositi razgalu i olakšanje, a niukom slučaju nemir i tegobu. 

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

Reci Mojim robovima koji su se sami o sebe ogriješili: „Nemojte nadu u Božiju milost gubiti! Doista, Bog prašta grijehe u cijelosti. On je, uistinu, Onaj Koji mnogo prašta i Koji je jako milostiv.“[3]

Draga braćo,

Mi smo, nažalost, u naše živote uselili dosta nemira i otvaramo prostor da se u njega useljavaju raznorazni hrđavi i populistički oblici vijesti, slika i poruka u kojima nema vrijednosti, kulture i mudrosti, već samo ispraznost, površnost i nekultura. To nas opterećuje i unosi nemir u naše živote. Čovjek nije robot niti mašina pa da na njegovu svijest, emocije i osjetila ne ostavljaju traga takvi utjecaji i podražaji.

Naprotiv, to itekako ostavlja traga i predstavlja branu (prepreku) u ostvarenju onoga što želi i za čim žudi. To moramo imati na umu i na vrijeme reagovati i zaustaviti štetan upliv takvih utjecaja na nas. 

Mubarek ramazan nam dolazi da probudi i pokrene ono najbolje u nama. Da se izdignemo iznad svakodnevnice i sivila, stremeći onom ljepšem, trajnijem i vrednijem.       

 وَمَا عِندَ اللَّهِ خَيْرٌ وَأَبْقَى لِلَّذِينَ آمَنُوا وَعَلَى رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ

„... ali ono što je kod Boga bolje je i dalekosežnije za one koji vjeruju i u svog se Gospodara pouzdaju,“ [4]

Ramazansko vrijeme pred nama je ljekovito i dragocjeno, u našim džamijama nek se čuje milozvučno učenje Kur'ana na mukabeli i mimo nje, nek se tumači i predaje Objava koja je čovječanstvu stigla upravo u ovom povijesnom mjesecu, nek se iznova svi podsjetimo na vrijednosti Sunneta poslaničkog i obaveze da dini-islam živimo, čuvamo i prenosimo novoj generaciji. Ramazan je vrijeme reda i discipline, tačnosti i urednosti. Budimo takvi i u slijeđenju i provođenju onoga što se od nas traži kako bismo se zaštitili od širenja ove zarazne infekcije. Pokažimo da nam je stalo do vrijednosti ramazana i do pune brige za ljudske živote. 

Gospodaru naš, neka Ti je hvala i na početku i na kraju. Samo Tebi se obraćamo za pomoć; obaspi nas Svojom Milošću, Rahmetom i Magfiretom. Podari nam snage i zdravlja da u miru i rahatluku ispostimo ramazan i upotpunimo njegove dane i noći u ibadetu i dobročinstvu, čvrsto vjerujući da je samo Allah bog, da Njemu pripada svekolika vlast i na nebesima i na zemlji, i da ćemo se svi Njemu vratiti. Nek nam je mubarek i hairli mjesec preporoda i napretka. Allahumme āmīn.

Mostarski muftija, h. Salem-ef. Dedović, 

Derviš-paše Bajezidagića džamija u Podhumu, Mostar, 9. april 2021. / 27.šaban 1442.

[1] Kur'an, Et-Talak, 2-3.

[2] Taberani (El-) Sulejman bin Ahmed bin Ejjub Ebu-l-Kasim, Musnedu-š-šamijin, Mu'essetu-r-risaleti, Bejrut, 1984, III, 271. 

[3] Kur’an, Ez-Zumer, 53.

[4] Kur'an, Eš-Šūrā, 36. 


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?