MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1764
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1764
A+ A A-

Promocija pjesničke zbirke "Brzina misli" u Mostaru

Rate this item
(0 votes)

U petak 18. decembra 2015. godine, sa početkom u 18.30 časova, upriličena je promocija pjesničke zbirke Brzina misli, pjesničkog prvijenca Jusufa-ef. Džafića, imama Hadži Tere Jahja džamije. Promocija je prva u nizu ovogodišnjih manifestacija povodom Mevluda Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Promocija je održana u konferencijskoj sali Studentskog hotela Mostar (SHM). Organizator promocije je bio Medžlis Islamske zajednice Mostar, u koordinaciji sa Info servisom za mlade i kulturno edukativnim centrom za žene „Sehara“. Promotori su bili Meadin Mrndžić i mr. Harun Macić, profesori bosanskog jezika u Karađoz-begovoj medresi. Meadin Mrndžić je ujedno bio i moderator promocije.

Uvodnu riječ je dao Suljo-ef. Cikotić, glavni imam MIZ Mostar. U svojoj uvodnoj riječi glavni imam se osvrnuo na ajet iz sure El-Bekare: Gospodaru naš, pošalji im poslanika, jednog od njih, koji će im ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti učit, naglasivši da mi, muslimani, kojima je data Knjiga, moramo da budemo ti koji će se brinuti o pisanoj riječi-knjizi.

Nakon uvodne riječi, usljedilo je obraćanje promotora profesora Meadina Mrndžića koji je prisutne proveo kroz motive pjesama zbirke Brzine Misli. Mrndžić je zaključio svoje izlaganje riječima: "Pjesnik Jusuf Džafić glas je svog naroda, glas je koji je progovorio o svemu onome što ga pritiska i tišti. Progovorio je kroz zbirku poezije „Brzina misli“, koju vam srdačno preporučujem na čitanje!"

Potom su prisutni uživali u ilahiji koju su izvele učenice medrese Fatima Cikotića i Dženana Marić.

Poslije ilahije prisutnima se obratio i drugi promotor mr. Harun Macić. Promotor se u prvom dijelu svoga izlaganja osvrnuo na goruća pitanja Da li je knjiga još uvijek glavni medij? Da li će knjiga opstati?, s obzirom da živimo u eri interneta, gdje se knjiga manje cijeni nego nekada, što promotor osjeća i u praksi kao profesor bosanskog jezika. U drugom dijelu svoga izlaganja mr. Macić se osvrnuo na samu autorovo djelo, koje, prema promotoru, obiluje arhaičnim, odavno zaboravljenim bosanskim riječima, kao i zanimljivim jezičkim kreacijama.

Nakon izlaganja mr. Haruna Macića, gosti su imali priliku da čuju još jednu ilahiju u izvedbi učenica Medrese.

Iza druge ilahije gostima se obratio i sam autor Jusuf Džafić, koji je u kratkim crtama predočio ciljeve svoga pjesničkog angažmana, te objasnio sam proces nastajanja zbirke pjesama Brzina misli.

Na samom kraju moderator Meadin Mrndžić se zahvalio svim prisutnima što su svojim prisustvom uveličali skup, te pozvao sve one koji žele da nabave knjigu, da knjigu mogu kupiti po cijeni od svega 10 KM.

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini. Diplomirao je na Šerijatsko-pravnom fakultetu na Univerzitetu El-Azhar u Egiptu 2015. godine. Trenutno radi i živi u Mostaru. Aktivan je na spisateljskom polju. Do sada je napisao i objavio, u 7 novina, 10 web portala, te 4 književne zbirke, preko 200 bibliografskih jedinica iz različitih oblasti. Dobitnik je priznanja “KNS PERO” za pjesničku zbirku “Brzina misli”, u kategoriji Mladi autori iz BiH, na “7. KNS međunarodnim književnim susretima-2015" u Sarajevu. Dobitnik je i treće nagrade na "9. međunarodnom festivalu poezije i kratke priče mladih Duško Trifunović" za poeziju, u kategoriji do trideset godina. Pored pjesničke zbirke,

objavio je i historiografsku knjigu "Evlija Čelebija o Bošnjacima, prvu knjigu na našim prostorima u zadnjih 30-ak godina koja se bavi tematikom Evlije Čelebije i njegovog Putopisa, čuvene Sejahatname. U pripremi su još dvije njegove knjige.

(www.miz-mostar.com)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel