MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1764
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1764
A+ A A-

Džemat Potoci renovirao Karađoz-begovu džamiju

Rate this item
(0 votes)

Karađoz-begova džamija na Potocima, vakuf najvećeg hercegovačkog vakifa, napravljena je sredinom XVI stoljeća, a posljednja (djelimična) rekonstrukcija je urađena poslije ratnih dešavanja 1994 godine.

Važno je istaknuti ovaj hairli projekat što je džematski odbor sa džematlijama organizovao u proteklom periodu, projekat generacije kakav se ne pamti, i projekat za sva vremena. Ovaj trud je neizmjerne vrijednosti kod Uzvišenog Allaha, a uložen je samo i radi Njegovog zadovoljstva i nagrade na onome svijetu. Kako kaže jedan hadis našeg miljenika Muhammeda a.s.v.s.: „Onaj ko sagradi džamiju na dunjaluku, sagradiće mu Allah kuću u džennetu“. Neka Allah dž.š. sagradi svima nama kuću u džennetu. Amin.

Rekonstruisana je džamija u potpunosti.

Džematski odbor džemata Potoci je kontunuirano, tokom 2015 godine vodio radove na rekonstrukciji džamije.

- Na samom početku radilo se na promjeni  dotrajalih  tepiha u čitavoj džamji, a dolaskom hladnijih dana postavljeno je i podno grijanje u samom prizemlju džamije.

- Također postavljena je i nova stalaža za knjige i ostavu.

- Početkom mjeseca avgusta pristupilo se promjeni krovne konstrukcije, jer bi dolaskom kišnih dana  džamija prokišnjavala. Radovi na krovu su obuhvatali promjenu krovne konstrukcije i postavljanje nove, ugradnja pakovanog krova i postavljanje betonskih simsova sa skrivenim olucima.

- Nakon kurban-bajrama izvođeni su višestruki radovi na uređivanju eksterijera.

- S tim u vezi radilo se na postavljanju betonske galanterije u haremu džamije oko mejtaša koji je obložen prirodnim kamenom.

- Što se tiče kamenog dijela fasade ona je obložena štokovanim kamenom.

Na tradicionalnom mevludu početkom mjeseca oktobra uručene su vakufname vakifima Karađoz-begove džamije a bitno je istaći da je cjelokupan džemat Potoci pokazao jedinstvo, brigu i ljubav prema svom džematu i džamiji i da je svojim nesebičnim doprinosima bio glavna osovina u ovim hajirli projektima. Podršku su dali brojni privrednici, pojedini džemati iz Njemačke, Danske i Holandije te susjedni džemat Livač.

(www.miz-mostar.com)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel