MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1764
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1764
A+ A A-

U posjeti Mehi Mariću: „Sve mi diraj Islamsku zajednicu nemoj!!!“

Rate this item
(0 votes)

Predsjednik i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac i Suljo ef. Cikotić jučer su posjetili Mehmeda Mehu Marića, višedecenijskog predsjednika džematskog odbra Humi. Meha je jedan od najinspirativnijih  aktivista Islamske zajednice u Mostaru u drugoj polovine XX i prvoj dekadi XXI stoljeća. Pozne starosne godine Mehi više ne dozvoljavaju da revnosno i potpuno predano, kako je to naučio, radi za dobrobit islama i Islamske zajednice i da s punom odgovornosti i dalje doprinosi džematu kojem je, kako smo se mogli uvjeriti tokom posjete, posvetio svoj život.

„Sve mi dirajte samo nemojte u Islamsku zajednicu“, živopisno i gordo naglašava Meha, pokazujući na zahvalnicu koju mu je Islamska zajednica dodijelila za 42 godine rada i truda za opću dobrobit, ne samo u rodnom mu selu već i za cijelo područje Bijelog Polja. Meha se u razgovoru sa rukovodstvom Medžlisa IZ Mostar prisjetio mnogih vrlo zanimljivih detalja iz svog života i okolnosti u kojima je djelovao džematski odbor. Prisjetio se kako je u džematski odbor izabran davne 1967.god i od tada je na toj funkciji radio sve do 2000.god.

Zbog svoje iskrenosti i odanosti prakticiranju islama Mehu su 1948. godine zatvorili kao pripadnika organizacije „Mladih Muslimana“ a da on niti je bio čuo, niti je znao za nju. Stigmatiziran od društvenog sistema koji mu je zatvorio mnogo vrata Meha je dostojanstveno nosio iskušenje, strpljivo čekao priliku da se zaposli, da doprinese, ne samo sebi i svojoj porodici već i cijelom selu.

S velikom zadovoljstvom prisjetio se i izgradnje džamije na Humima. Ostvarenje Mehinog sna počelo 11.4.1981.godine., tada su počeli s sa izgradnjom džamije. Džamija je izgrađena 1985. Meha je precizno nabrojao svaki detalj, i ko je i kad i zašto pomogao izgradnju džamije, s koliko novca, kojim materijalom, pomenuo je precizno svaku mjeru, koliko je korišteno potpornih stubova, koliko je greda itd.. Imao je odličnu podršku mještana. Sve to Meha kao da se upravo dešava detaljno navodi. Istako je i primjere nekih preduzeća koja su im tada pomogla.

Dok je govorio o rušenju džamije tokom posljednje agresije glas mu je zadrhtao. Savjesni i dobri Meha pred početak rata sve ćilime iz džamije iznio je u svoj kuću, smatrajući da će ih tako zaštititi. Računao je: „Šta bude s mojom kućom, nek bude i sa džamijskim ćilimima, jer džamije su bile prioritetna topovska meta“. Tako je i bilo. Prva granata koja je pala na Hume ispaljena ja na džamiju 21. juna. 1992.god. Tog dana Meha je prebrojao da je na nju palo još šest granata.  U ratu je dobrano devastirana. Njena posljednja obnova, kaže Meha, počela je 17.9.2002.god, a završena je 24.4. 2003.g. Dograđena joj je i munara koje prije nije bilo. „E tad sam se ponovo rodio!“, uskliknuo je.

Tokom razgovora sa predsjednikom i glavnim imamom Medžlis aIZ-e Mostar Ramizom Jelovcem i Suljom ef. Cikotićem Meha je evocirao uspomene iz ranog djetinjstva kada je na Humima radio „stari mejtef“. Kaže da je izgrađen 1927.godine, a da mu je otac Hasan dvadeset godina bio imam u selu. Tek kod jednog datuma, a pomenuo ih je mnogo, Meha se malo dvoumio pa je zamolio mjesnog imama Admir ef. Čopelja da mu „doda“ svesku gdje je sve brižno i detaljno sve opisao.  

  „Što sam trebao učinio sam, a mog'o sam još“, nostalgično na kraju zaključio je Meha. S velikom tugom u srcu konstatirao je kako mu je teško dok sluša ezan s džamije a on ne može otići.

„Namjera nam je da ovom posjetom iskažemo toplu ljudsku i bratsku zahvalnost i potvrdimo naše prijateljstvo sa našim Mehom“, naglasio je glavni imam Suljo ef Cikotić, zaželivši Mehi dug život i svako dobro od Boga dragog. Predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac na kraju posjete u znak pažnje i poštovanja Mehi je poklonio levhu s početnim ajetom sure Fatiha.

(www.miz-mostar.com)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel