U okviru manifestacije Dani mekteba u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mostarskog muftijstva u ponedjeljak, 27. septembra 2021. godine, u Mostaru je održan seminar o perspektivama mektebske pouke i uspješnoj organizaciji mektebske nastave.

Prisutni glavni imami i muallimi s područja Muftijstva imali su priliku pratiti izlaganja i zapažanja šefa Odjela za mekteb i mlade dr. Enes ef. Svrake o temi ''Kontinuitet mektebske pouke, izazovi, promocija i afirmacija mekteba u društvu'', glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dine ef. Maksumića o primjeni Nastavnog plana i programa mektebske pouke, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Livno hafiza Mahir ef. Kevrića o primjeni i korištenju Ilmihala 1, 2 i 3 za prvi, drugi i treći nivo mektebske pouke i glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Stolac Mersed ef. Šabanovića o primjeni i korištenju mektebske pedagoške dokumentacije (dnevnik i registar).

- Cilj nam je da u izlaganjima i diskusijama dobijemo povratne informacije o primjeni novog nastavnog plana i programa, budući da je ovaj plan u primjeni od prošle godine koja je, kako znamo, protekla u posebnim okolnostima. Na osnovu prijedloga, sugestija i diskusija nastojimo doći do relevantnih činjenica na temelju kojih ćemo moći promišljati o daljim koracima poboljšanja odgojno obrazovnog procesa u našim mektebima - naglasio je Svraka.

Seminar su prigodnim izlaganjima otvorili direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je naglasio specifičnosti i izazove aktuelnog vremena, upozorivši kako misijsko opredijeljene Zajednice od svakog imama i muallima traži punu posvećenost i inovativnost.

- Mi moramo učini onoliko koliko je moguće učiniti i odgovorno se prilagođavati novonastalim okolnostima. Današnja tema je uvijek bila važna za Islamsku zjaednicu, tako će i dalje biti dok je svijeta i vijeka, jer naše mlade na najbolji mogući način moramo pripremiti za život u islamu, da budu korisni sudionici vjerskog života u našim džematima, da budu poučeni našoj vjerskoj mezhebskoj praksi koju čuvamo kao zjenicu svoga oka - kazao je muftija.

Kontinuitet i brojnost polaznika mektebske pouke, živa komunikacija i prenošenja znanja na taj način, prema njegovom mišljenju, trebali bi biti prioriteti u radu svakog muallima. Osvrnuo se i na vanjske kulturološke utjecaje koji direktno utiču na kvalitet mektebske nastave.

- Pred nama je izazov kako u gradskim centrima napraviti dobru organizaciju mektebske nastave. U tom smislu ohrabrujuća je inicijativa mektebskog centra u Konjicu - istakao je muftija.

Na kraju je sa prisutnima podijelio radost da od ove godine po prvi put mekteb u Trebinju pohađa troje učenika, mekteb u Gacku njih četvero, jedno na Ivanici, te da je Medžlis Islamske zajednice Nevesinje počeo sa realizacijom ferijalnog mekteba.

Govoreći o planu i programu rada u mektebima direktor Smajlović je podcrtao kako planovi podrazumijevaju kontekste društvenih normi i standarda općenito u svijetu, pa i kod nas u Bosni i Hercegovini.

- Kao generacija u procesu globalizacije prinuđeni smo prilagođavati metodologiju rada kako bismo one temeljne sadržaje u poučavanju muslimana uspješno prenijeli na mlađe generacije. Na temelju toga smatram da je suštinska vrijednost da imam i muallim pronađu najbolje načine da doprinesu formiranju zrele i čestite osobe. Metodologija može biti različita, ali sadržaj je uvijek isti - rekao je Smajlović.

Upozorio je kako je odgojna granica u posljednjih nekoliko desetljeća značajno spuštena na mlađe populacije. Kao ilustraciju ovoj činjenici naglasio je kako je ranije učenje na daljinu bilo predviđeno samo za studente, dok se posljednjih godina sve više spušta, čak i na učenike osnovnih škola.

- Stoga naš mekteb za predškolski uzrast sve više dobiva na značaju - zaključio je Smajlović

Organizacija ovog seminara i razgovor o ovoj temi našla je na odličan prijem kod imama i muallima, jer će im, kako to naglašava Nihad ef. Ahmetović imam iz Prozora, pomoći da prošire vidike i svoja saznanja i da brže i lakše implementiraju zahtjeve novog nastavnog plana i programa .

  • IMG_3243_1024x683
  • IMG_3248_1024x683
  • IMG_3251_1024x683
  • IMG_3253_1024x683
  • IMG_3256_1024x683
  • IMG_3260_1024x683

(Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?