Bosna i Hercegovina je bila, jeste, i bit će i u budućnosti, onoliko velika, čvrsta i sigurna koliko se mi kao njeni pripadnici budemo borili, rame uz rame, odlučno i jedinstveno - poručio je povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine hafiz Sadik-ef. Fazlagić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Trebinje.

Trebinjski Bošnjaci iz dana u dan pokazuju svoju ljubav prema rodnom kraju, prema domovini, i svojoj Islamskoj zajednici, a prema riječima hafiza Fazlagića, upravo su ovo poruke na koje trebamo podsjećati, kako 25. novembra, tako i svim ostalim danima.

- Dan državnosti se obilježava kao sjećanje na događaj koji se desio na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu prije tačno 79 godina, a na kojem je usvojena Rezolucija u kojoj je izražena odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova država bude ravnopravna država svih naroda i narodnosti, te ravnopravna unutar Jugoslavije i s granicama koje su joj utemeljene još u vrijeme srednjovjekovne Bosne. Takva je ostala i do današnjih dana. Nažalost, ako se vratimo unazad u prošlost, vidjet ćemo da su tu ravnopravnost mnogi pokušavali da ospore i da je omalovaže. To pojedini čine čak i danas, na razne načine i raznim sredstvima. Međutim, kako smo u prošlosti uspijevali sačuvati njenu ravnopravnost, ne sumnjamo da ćemo to uspjeti i u ovo današnje vrijeme, koje je veoma teško i puno iskušenja - kazao je hafiz Fazlagić.

Dodao je da su Bošnjaci svjesni da ne smiju zaboraviti svoje porijeklo.

- Ne smijemo zaboraviti ko smo i šta smo, tome nas uči naša vjera islam, a podsjeća nas i emanet koji smo preuzeli od naših očeva i djedova, a koji također imamo obavezu prenijeti na buduće generacije.

Taj emanet, nedvojbeno jeste i očuvanje Bosne i Hercegovine u njenim granicama.

To je naš veliki emanet i naša odgovornost prema državi, odgovornost i prema našoj omladini, našoj djeci, da im omogućimo ugodan ostanak u svojoj državi, da se u njoj osjećaju komotno i komforno, bezbjedno i sigurno, a to možemo postići samo zajedničkim zalaganjem za njeno očuvanje i ravnopravnost - istaknuo je hafiz Fazlagić.

Podsjetio je i da historija svjedoči da su Bošnjaci branili Bosnu i Hercegovinu onda kada je to bilo najteže.

- Također, u današnje vrijeme, mi Bošnjaci koji smo ostali živjeti u njoj, ali i oni koji su je silom prilika morali napustiti, volimo Bosnu i Hercegovinu podjednako i pomažemo njenom očuvanju i prosperitetu - kazao je on.

873x400.jpg - Trebinjski Bošnjaci pokazuju svoju ljubav prema domovini i Islamskoj zajednici
Hafiz Sadik Fazlagić (Foto: Avaz)

Posebno je naglasio da historija svjedoči i da je "Islamska zajednica bila i ostala jedna od rijetkih, ako ne i jedina institucija, koja je u kontinuitetu čuvala bošnjačku zajednicu".

- Islamska zajednica je uvijek čuvala bošnjački identitet, brinula se o društvu i državi u cjelini, te je kroz burna i tegobna vremena, uvijek ostala čvrsta i postojana u nastojanju da se sačuva državno jedinstvo i ravnopravnost.

To se posebno osjeti u dijelu naše države gdje je, nakon devedesetih godina, ostao veoma mali broj bošnjačkih stanovnika i gdje je Islamska zajednica nerijetko i jedina adresa za sve povratničke probleme. Ona je zalog opstanka islama i Bošnjaka, ali i svih vakufa, na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Vrlo važan faktor u tom očuvanju jesu i sve naše džematlije razasute po cijelom svijetu, ali koje se stalno i iznova vraćaju u svoje prijeratne domove, i naravno ekonomski pomažu Islamsku zajednicu kroz članarinu, priloge, održavanje vakufa, a samim time i državu Bosnu i Hercegovinu - poručio je hafiz Fazlagić.

Iz ovog povratničkog kraja Bosne i Hercegovine uputio je i čestitku povodom praznika.

- Na kraju mogu reći da ćemo, kao savjesni i odgovorni građani, pomoći Bosni i Hercegovini tako što ćemo biti njeni iskreni građani i patrioti, čuvajući svoje a poštujući drugačije, tako što ćemo ostati unutar njenih granica, tako što ćemo se obrazovati, odgajati vrijedne, kvalitetne i moralne građane, posebno omladinu, tako što ćemo cijeniti njene institucije, pomagati suživot i toleranciju, brinuti se o svojim komšijama, prijateljima, čuvati njenu prirodu i granice. U tom smislu želim svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine sretan Dan državnosti voljene nam i jedine Bosne i Hercegovine - zaključio je hafiz Sadik-ef. Fazlagić.

(Preporod.info)


Islamski centar Mostar