U Gradskoj džamiji u Konjcu u četvrtak, 3. decembra 2020. godine, poslije podne namaza, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, proučena je hafiska dova novom konjičkom hafizu Dini Peliću.

Hafiz Dino Pelić, sin rahmetli Envere i Envera, rođen je 23. maja 1989. godine, u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Konjicu 2004. godine, konjičku gimnaziju završio je 2008. godine, nakon čega upisuje elektrotehnički fakultet u Sarajevu koji završava 2013. godine. Kur'ansko pismo i tedžvid uči pred Almir-ef. Hondom, tadašnjim imamom Čaršijske džamije u Konjicu, a potom počinje učiti hifz pred hafizom Ruhid-ef. Nezirom 2012. godine.

U periodu od 19. oktobra 2020., do 2. novembra 2020. godine, pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u sastavu: Hafiz Ismet Spahić, hafiz Mensur Malkić, hafiz Haso Popara i  hafiz Salih Halilović, uspješno polaže hifz i stječe časnu titulu hafiza Kur'ana.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Na početku današnjeg mubarek skupa okupljenim hafizima i džematlijama obratio se glavni imam Medžlisa Iislamske zajednice (MIZ) Konjic Refik-ef. Delić, koji je uz izraze zadovoljstva i čestitke novom hafizu napomenuo da je hafiz Dino Pelić peti hafiz nakon rata u Konjicu.

Ašereta su učili hafiz Ruhid-ef. Nezir, hafiz Hikmet-ef. Džanko, hafiz Jusuf-ef. Bećoja i hafiz Faris-ef. Begić.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme IZ u BiH, dr. Huseine-ef. Kavazovića, prisutnima se obratio kura-hafiz dr. Dževad-ef. Šošić koji je novom hafizu uručio diplomu hafiza Kur'ana.

U svom izlaganju, pored podsjećanja na veličinu i važnost titule hafiza Kur'ana, vrijednosti druženja s Kur'anom, dr. Šošić je podsjetio i na veličinu truda novog hafiza koji nije završio medresu, niti vjerske škole, ali to ga nije spriječilo da se druži sa Kur'anom i postane njegov časni čuvar.

Tekst/foto Esad B.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?