Tradicionalni zajednički iftar u Gradskoj održan je ove subote, 25. maja 2019. godine.

Organizator i domaćin iftara na Gradskoj, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Ljubuški Mumin Elezović dočekivao je vjernike i goste ispred džamije u Gradskoj, a među njima su bili i gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić, predsjednik gradskog vijeća Tihomir Kvesić sa suprugama, te načelnik PU Ljubuški Ivica Čuljak. 

Iftar u Gradskoj je drugi ovogodišnji zajednički iftar na području IZ Ljubuški, prvi je održan u Vitini 22. maja, a treći će biti na Gožulju 31. maja.

Nakon iftara uslijedilo je tradicionalno druženje u dvorištu džamije. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe svi vjernici sa područja Ljubuškog ali i susjednih mjesta.

Pozdravljajući prisutne vjernike i goste glavni imam Šemso ef. Germić izrazio je zadovoljstvo vezama između gradskih vlasti i Islamske zajednice i čestitao Ljubuškom status grada. Odgovarajući na pozdrave domaćina gradonačelnik Barbarić je zahvalio na gostoprimstvu, te kazao kako se raduje pozivu i zajedničkim projektima i naglasio da će i dalje biti na raspolaganju za sve potrebe lokalne zajednice.

“Rado dolazim u ovaj kraj, dođem često u Ljubuški, volim prošetati gradom“ kazao je među ostalim gostima izaslanik mostarskog muftije Dino ef. Maksumić, koji se također obratio prisutnima. 

Zahvalivši na domaćinstvu svim vrijednim rukama koje su se potrudile da ovo druženje protekne u najljepšem ozračju predsjednik Medžlisa IZ Mumin Elezović ispratio je prisutne kazavši „Ovi susreti prilika su za uspješniju i bolju suradnju te međusobno upoznavanje, posebno nas raduje što je mjesec ramazana kao najvažniji mjesec u životu vjernika doprinio njegovanju suživota, zajedničkog razgovora uputivši poziv za ponovni susret u radosti najvećeg blagdana Bajrama.“

(www.radioljubuski.ba)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?