MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1764
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1764
A+ A A-

Predavanje za žene u džematu Dračevice

Rate this item
(0 votes)

U nedjelju 16. rebiu-l-evvela 1437.h.g./27.12.2015. godine, nakon jacije namaza u džematu Dračevice održano je predavanje i druženje za žene, a gost predavač je bila muallima Fatima Puce.

Ovo ugodno i korisno druženje je započeto učenjem Jasin -i- šerifa  pred jaciju namaz, kojeg su  proučili imam džemata Mirsad ef. Fale i muallima Fatima Puce, pred duše šehida.

Poslije jacije namaza prisutne je poselamio mjesni imam, izrazivši im riječi dobrodošlice.

U svom obraćanju ukazao je na značaj  ovakvih druženja, kao i o važnosti življenja islama.

Muallima Fatima je u svom predavanju govorila o Aiši r.a., njenoj biografiji, ulozi i značaju.

Vrijeme koje je uz Allahovog Poslanika s.a.w.s. provela u svojoj ranoj mladosti imalo je veliki značaj, jer se odgojila i obrazovala pod poslaničkim nadzorom i na taj način stasala u izvrsnu učiteljicu koja je kasnije gotovo pola stoljeća podučavala brojne naraštaje, te da je svo to vrijeme aktivno uključena u edukaciju novih naraštaja koji su širili vjeru.

Kroz njeno razumjevanje Kur'ana i Poslanika s.a.w.s.,  njen mudar govor, inteligenciju, snažnu vjeru i hrabrost bila je uzor svim muslimanskim vjernicama.

Kroz predavanje o Aiši r.a. naglašena je specifična uloga žene kao majke, supruge, kćerke, stuba kuće i odgajateljice, kao i njena uloga u izgradnji prosperitetnog moralnog društva. 

(www.miz-mostar.com)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel