Danas, 26. novembra 2020. godine, muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović primio je mostarske imame Ammar-ef. Čopelja, hafiz Jusuf-ef. Bećoju i Enes-ef. Hujdura koji su učestvovali u prevođenju prve mostarske vakufname, vakufname Sinan-paše Borovinića.

Prijemu su prisustvovali i mr. Dino-ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar i Azem Feriz, rukovodilac Centra za istraživanje islamske kulture i tradicije pri MIZ Mostar, koji je ujedno i voditelj projekta.

Ovom prilikom imami-prevodioci upoznali su muftiju sa tokom prevođenja i iskazali zadovoljstvo što je projekat uspješno priveden kraju, te naveli da je značaj prevođenja vakufname utoliko veći kada se ima u vidu činjenica da je Sinan-paša Borovinić za Mostar ono što je Isa-beg Ishaković za Sarajevo.

Sinan-paša Borovinić je vakif prve mostarske džamije oko koje se kasnije formirao grad Mostar.

Muftija mostarski, mr. Salem-ef. Dedović je čestitao na ovako jednom, kako je kazao, izuzetnom poduhvatu i iskoraku. „Jako mi je drago što ste se odlučili za ovaj projekat, s obzirom koliko podstičemo da se pokrenu svi naučno-istraživački resursi unutar Islamske zajednice, ali i šire akademske zajednice na ovom prostoru koji je bogat pisanom baštinom“, naveo je Muftija. Dodao je da daje punu podršku ovom, ali i drugim sličnim projektima u budućnosti, jer pisana riječ ostaje. „Sa ovim tekstom potvrđuju se temelji našeg postojanja ovdje i ovo su ključni i nepobitni dokazi“, dodao je muftija na kraju.

  • 20201126_123804
  • 20201126_123903
  • 20201126_124011
  • 20201126_133323

Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?