Dr. Salem-ef. Dedović, sin Nazifa i Aiše r. Omerika, rođen je 7. aprila 1976. godine u Gornjoj Bijenji, Nevesinje.

Osnovnu školu “Risto Proroković“ pohađao je u Donjoj Bijenji. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završio je 1996. godine. Nakon medrese odlazi na studij u Arapsku Republiku Egipat, i to u prvoj poslijeratnoj grupi bh. studenata s kojom je obnovljeno slanje naših studenata na studij u Kairo, na čuveni Al-Azhar.

Diplomirao je 2001. godine na Odsjeku arapskog jezika i historije arapske književnosti na Fakultetu za arapski jezik Univerziteta Al-Azhar.

Postdiplomski studij pohađao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu gdje je na katedri šerijatskog prava odbranio magistarski rad pod naslovom “Vakufi u Mostaru od 1931. do 2013. godine".

Ovaj rad autor je dopunio i priredio kao monografsku publikaciju pod naslovom “Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine", objavljenu u izdanju Vakufske direkcije, Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu odbranio je doktorski rad o temi "Šerijatskopravne teme u djelu Mustafe Sidkija Sarajlića".

Objavio je knjigu hutbi, govora i intervjua pod naslovom “Riječ nade”, u izdanju Muftijstva mostarskog i Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Bavio se prevodilačkim radom, pa je kao koautor-prevodilac sa arapskog jezika na bosanski preveo osam djela iz biblioteke poznatog egipatskog komentatora Kur'ana Muhammeda Ša'ravija: “Halal i haram“, “Isra i Miradž - velika mu'džiza“, “Sihir i zavist”, “Nevidljivi svijet”, “Primljeni hadž”, “Nafaka”, “Kraj svijeta“ i “Žena u Kur'anu“. Učestvovao je i u projektu prevođenja prvog toma djela “Fetve od šejhu-l-islama Ibn Tejmijje”. Samostalno je na bosanski jezik preveo kratki roman “Svjetiljka Ummu Hašim“ egipatskog književnika Jahje Hakkija koji je objavljen u izdanju Karađoz-begove medrese u Mostaru. Na bosanski jezik je prevodio i eseje Mustafe Mahmuda poznatog egipatskog savremenog mislioca i poeziju pjesnika Hafiza Ibrahima.

U časopisu “Novi Muallim“ i “Glasniku“ Rijaseta IZ u BiH objavio je tri stručna rada: “Nestale mostarske džamije: Hadži Balina džamija u mahali Brankovac“, “Ramazan: Prilika za poticaj na društveni aktivizam“ i “Lakišića harem u Mostaru: Historijat jednog važnog vakufskog lokaliteta“. Tekstove svojih autorskih hutbi objavljivao je u “Glasniku“ Rijaseta IZ i publikacijama “Godišnjak“ Medžlisa Islamske zajednice Mostar i “Godišnjak“ Muftijstva mostarskog.

Pisane radove objavljivao i u Zborniku radova s manifestacije “Dani mevluda i zikra“, u čijim svim godištima je bio uključen kao član redakcije.

Skoro punu deceniju bio je hatib u Lakišića džamiji u Mostaru, a imamsko- hatibsku i muallimsku dužnost neposredno po povratku sa studija iz Kaira, obavljao je i u Stocu gdje je bio i vršilac dužnosti glavnog imama u tamošnjem medžlisu. Skoro punih osam godina, od 1. septembra 2006. do 24. maja 2014. godine, bio je na poziciji glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Mostar gdje je rukovodio poslovima vjersko - prosvjetnog života i pokretao brojne inovativne vjerske i kulturne projekte u radu s predškolskom populacijom, mektebskom djecom, mladima i specijaliziranim programima za ženu muslimanku.

Vrlo snažan doprinos međureligijskom dijalogu i uspostavljanju saradnje među vjerskim zajednicama u Mostaru i Hercegovini u postkonfliktnom društvu dao je kroz učešće u brojnim mirovnim programima, edukativnim radionicama, okruglim stolovima, naučnim skupovima i simpozijima.

Za predan i prepoznatljiv doprinos građenju i afirmaciji mira u teškom postratnom periodu, od strane Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara 2017. godine, dodjeljeno mu je godišnje priznanje “Mimar mira“.

U prosvjetno - pedagoškom radu radio je kao profesor islamske vjeronauke i arapskog jezika u Gimnaziji Mostar i Srednjoj medicinskoj školi, te profesor arapskog jezika u Karađoz-begovoj medresi i asistent za arapski jezik na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić“. Bio je član Sabora IZ u BiH u mandatnom periodu 2010 - 2014. Obavljao je dužnost predsjednika Upravnog odbora predškolske odgojne ustanove vrtića “Zemzem“, čiji je osnivač Medžlis Islamske zajednice Mostar, od njegova utemeljenja 2012., pa do 2015., gdje je dao puni doprinos u realizaciji ovog važnog odgojno - edukativnog projekta Islamske zajednice u Mostaru.

Sabor Islamske zajednice u BiH na prijedlog reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića potvrdio je na zasjedanju održanom 26. aprila 2014. godine u Sarajevu, njegovo imenovanje na mjesto mostarskog muftije. Svečanom dodjelom murasele za vršenje časne muftijske dužnosti na ceremoniji u Karađoz- begovoj džamiji u Mostaru, Salem-ef. Dedović od 24. maja 2014. godine obavlja mandatnu dužnost mostarskog muftije koju je preuzeo od Seida ef. Smajkića, dugogodišnjeg muftije.

Sabor Islamske zajednice je na sjednici održanoj 20. aprila 2019. godine potvrdio prijedlog Reisu-l-uleme za imenovanje mostarskog muftije Salema-ef. Dedovića na drugi petogodišnji mandat.

Sabor Islamske zajednice, na sjednici održanoj 13. aprila 2024. godine, potvrdio je prijedlog Reisu-l-uleme za imenovanje mostarskog muftije Salema-ef. Dedovića na novi petogodišnji mandat.