(Video) Prva ramazanska hutba mostarskog muftije

Hvala Allahu na Njegovim neizbrojivuim blagodatima, među kojima je i blagodat mjeseca ramazana. Zahvaljujemo mu na blagodati Knjige koju slijedimo, na ibadetima kojima se okrepljujemo i približavamo Njegovoj milosti.

Donosimo salavat na Allahova miljenika poslanika Muhammeda, kojemu je Riječ Božija, Kur’an Časni počeo se kazivati u odabranoj noći Kadr mubarek mjeseca Ramazana. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha, Jednoga i Jedinoga Tvorca svjetova, Koji je Stvoritelj svega i Kojemu se sve vraća. Svjedočimo i da je Muhammed, a.s., Njegov odani sluga i poslanik, koji je poslan čovječanstvu kao milost i opomena prije isteka zemaljskoga vremena.

Draga braćo,

Sa sinoćnjim akšamom uplovili smo u nama svima posebno drago vrijeme. Ramazan je počeo.  Danas je mubarek petak i prvi dan posta. S velikim naestrpljenjem i ushićenjem smo ga dočekali. Ta nama tako bliska i mila riječ, izgovarala se posljednjih mjeseci i dana s posebnom nadom i željom u duši našeg ovdašnjeg čovjeka. Osjeća naš ovdašnji musliman koliko je velika Božija milost prema čovjeku usmjerena samim time što mu je poklonjeno vrijeme ramazana. I to je dobar znak, da spoznajemo i raspoznajemo u čemu se ogleda spas i šta je to što nas sve spašava, liječi i izvodi iz tmine na svjetlo. Spas i lijek su čovjeku, a i cijelome čovječanstvu objašnjeni još u davna vremena kada je Dragi Bog, iz Svoje milosti i ljubavi prema ljudima slao preko Božijih poslanika Svoju jasnu poruku koju je časni Kur’an opečatio:

إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لا إِلَهَ إِلاَّ أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي

“Ja sam Allah, nema sumnje; nikakvoga boga nema osim Mene i zato obožavaj Me,  namaz obavljajući  radi spomena na Me! (Ta ha, 14.)

إِنَّمَا إِلَهُكُمُ اللَّهُ الَّذِي لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ وَسِعَ كُلَّ شَيْءٍ عِلْمًا

Jedino Allah vaš Gospodar je, Onaj osim koga drugog boga nije, On je znanjem obujmio sve.” (Ta ha, 98.)

 Suština  poruke je ta da je samo Allah Gospodar života i smrti, moći nad Njim nema, čovjek je Njegov proizvod koji se treba držati puta pokornosti i poslušnosti samo Njemu. Ne robuje se ljudima i stvorenjima. Znanje ljudsko koliko god ono bilo, ograničeno je, i ne može niti blizu dostići ono što je Allahovo znanje. Čovjek umišlja da vlada i gospodari svjetovima koji su mu stavljeni na raspolaganje i korištenje. Krhko je to znanje. Ibadeti su čvrsta spona koja čovjeka drži budnim i pomažu mu da ostane moralan i uspravan.

Post je duboko individualni čin, djelo intime i nutrine, gdje ne postoje vidljive vanjske manifestacije u njegovom izvršavanju (za razliku od svih drugih praktičnih dužnosti u vjeri), ali se zato baš kroz njega na poseban način gradi i jača istinska i iskrena svijest o Bogu. Upravo se za ibadet posta podcrtava se činjenica da pri njegovu izvršavanju ne može biti nimalo licemjerstva.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Vi koji vjerujete! Post vam se propisuje, kao što je bio propisan i onima ranije –zato da bogobojazni budete-[1] (El-Bakare,183.)

Ramazan je i jaka jednomjesečna odgojna škola koja nam se otvara svake godine da u njoj ponavljamo jedne te iste lekcije; kako biti iskren i odan Dragome Bogu, kako očuvati tjelesnu kontrolu i samodisciplinu, kako obuzdavati nagone i strasti, i koji su to oblici dobročinstva preko kojih se zadobija Božija naklonost i nagrada?

Velike su ovo teme, i od postanka čovječanstva su one aktuelne. Čovjek je uvijek biće koje će nositi s ovim izazovima, jer mu je takva priroda, od prvoga čovjeka Adema, a.s. i prve žene Havve do dana današnjega, i nas ovdašnjih. Okolnosti života u kojima živi jesu promjenjive, ali karakter i narav čovjek uvijek su „na vagi“ između dobra i zla, posluha i neposluha, iskrenosti i licemjerja, reda i nereda, kontrole nagona i strasti do njihove razuzdanosti i obijesti.

Zato nas je naš učitelj u vjeri poslanik Muhammed, a.s. lijepo poučio i usmjerio načinu kako postići harmoniju unutar sebe, a i kako harmoniju izgraditi sa ljudima i prirodom koja nas okružuje.

والصوم جنة٠

Post je štit od grijeha.

Post odgojno i ljekovito djeluje da čovjek postigne ravnotežu u sebi, da bude u miru sa samim sobom. Post mu pomaže da svijet gleda drugim očima; da bude zaokupljen prvenstveno sobom, kako svojom nutrinom tako i svojom spoljašnošću, a da ne bude zaokupljen onim što je kod drugoga. I tada je svako zaokupljen sobom, mišlju da bude bolji i drukčiji, mišlju da bude što dalje od grijeha. Udaljava se i od bespotrebnih rasprava, priče a i susreta koji bi mu mogli narušiti ravnotežu i harmoniju koje izgrađuje u mubarek ramazanu. S postom spoznajemo vrijednost blagodati hrane i vode koje nam Bog daje da ih imamo. Podnoseći glad i žeđ razumijemo dobro šta to znači onima u mnogim dijelovima svijeta koji usljed pohlepe drugih ljudi ili prirodnih nepogoda ostaju uskraćeni za te blagodati. Post razvija u nama osjećaj solidarnosti i empatije toliko u današnjem svijetu iščezlih vrijednosti. Postom ih vraćamo u stvarnost, u život.

Ramazan jeste prilika da sagledamo važnost hrane kao Božije blagodati i da prepoznamo nedovoljno iskorištene resurse naših plodnih polja na kojima se mogu proizvoditi dovoljne količine lijepe hrane za sve stanovnike ove pitome zemlje a i više od toga. Ekološka svijest svakog ovdašnjeg čovjeka u kušnji pandemije kroz koju prolazimo morala bi se stvarno na djelu probuditi i sačuvati ovo predivno raznoliko prirodno bogatsvo koje nam je Bog dao. Ljudskim nemarom puno toga je uništeno, zato se pameti trebaju dozvati svi, od vrha do dna, da se sačuva ovo što je ostalo. 

Draga braćo,

Ovogodišnji ramazan dolazi nam u posebnim okolnostima; cijelim svijetom posljednjih mjeseci hara pandemija zaraznog i brzo prenosivog virusa COVID-19 koji je paralizovao, a u mnogim segmentima skoro i zaustavio ekonomiju, privredu, industriju, turizam, trgovinu, zračni, kopneni i morski promet u brojnim državama svijeta. U ovogodišnji ramazan ulazimo u vanrednim okolnostima i donesenim mjerama, gdje je iz preventivnih razloga i brige za živote i zdravlje ljudi, muslimanima i muslimankama onemogućen pristup Božijim kućama, ta odluka bazirana je na decidnim kur'ansko-sunnetskim uputama koje zaštitu ljudskog života stavljaju u vrh priroteta.  Ramazan u islamskoj praksi i tradiciji bh. muslimana ima naglašeno značenje zajedničkih kolektivnih iftara i druženja, teravih-namaza, odlaska na praćenje mukabela, posjećivanja i sastajanja.

Sve te raznolike forme koje daju poseban miris mjesecu ramazanu neće se moći realizirati. Ali ostavljena nam je svima mogućnost da ibadete praktikujemo u svojim kućama, u svojim baščama, na svojim njivama, jer je Allah čitavu planetu zemlju ovome ummetu učinio mjestom sedžde. Fizička udaljenost ukoliko na pravi način shvatimo ovo što proživljavamo zadnjih mjeseci će nas podstaknuti da ostvarujemo što veće duhovnu, emocionalnu i solidarnu blizinu s našom braćom, komšijama, rodbinom, prijateljima i svima drugima. Svjedočili smo tome uistinu posljednjih mjeseci, a ramazan je prilika da to bude još intezivnije. Ali je ovo i opomena da ne smijemo tu vezu prekinuti, pa se jedni od drugih udaljavati i fizički, i solidarno i duhovno. To je pogubno. 

Ramazan je mjesec aktivizma i poleta kako na polju duhovnosti tako i na svim drugim poljima ljudske djelatnosti. Upravo su se u njemu dogodile i odigrale najbitnije stvari vezane za muslimansku duhovnost, nauku, kulturu i civilizaciju. U njemu je otpočela Objava Kur'ana, posljednje Božije Poruke upućene svim ljudima i svjetovima, riječju „Čitaj u ime  Gospodara svoga Koji stvara[2], koja čovjekov duh snažno pokreće u pravcu traganja za naukom i znanjem, definirajući jasno na početku svega da to mora biti u ime Boga Tvorca i Gospodara. To je znanje koje oplemenjuju vjera i moral, stjecano iz čistih pobuda da koristi onome ko ga stječe i svima drugima željnim napretka, lišeno svih oblika manipulacije i zloupotrebe što kada se dogodi dovodi u opasnost živote drugih ljudi, njihovo porobljavanje i diskriminaciju. Dakle mjesec je to knjige, učenja i proučavanja. U ovome Ramaznu mnogima se takva prilika pruža; da knjigu kao istinskog prijatelja uzmu i s njome druguju, da naprave otklon od ekrana i slike čija dominacija je potpuna u životima mnogih uzrasta, mladih posebno.

Učenje Kur'ana u porodičnom krugu treba čuvati kao veliku dragocjenost i istrajavati u tome. Naše kuće u Ramazanu treba da zasiju punim svjetlom Kur'ana i namaza, s mirisom domaćih sofri i toplinom doma koji se na najljepši način u Ramazanu osjeća i upotpunjuje.

U njemu je Noć Kadr kao najblistaviji trenutak u ljudskoj povijesti čija se veličina i bereket čovjeku iznova svake godine otkrivaju 27. noći Ramazana i daruju kao prilika da se on suštinski okrene svome Izvoru – Gospodaru svjetova, Koji ga dariva oprostom i nadahnjuje da istrajava na Pravom putu.  

Ramazan je nada i utjeha svekolikoj čovjekovoj zapitanosti o smislu i suštini kušnje kroz koju sada prolazimo, sigurno pribježište, sigurnost i sklonište od svekolikog straha koji današnjim svijetom vlada, mirna je to luka spasa duši kojoj treba duhovna hrana i ljekovita okrepa. 

Milostivi Allahu,  

Osnaži nas i pomozi da u mubarek mjesecu ramazanu upotpunimo post i sve druge ibadete,

Omili nam našu vjeru, učini nas širokogrudnima, daj da se u našim srcima rađaju iskrenost, ljubav i razumjevanje, daj da u njima ne bude mjesta za mržnju, zavist i pohlepu, oplemeni nas, pomozi nam da sačuvamo svoju vjeru i ljudskost, sačuvaj nas kušnje bolesti koja hara svijetom, daj nam izlaz i budi nam vazda na Pomoći. Amin.  

 

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, Karađoz-begova džamija, 1. ramazan 1441. / 24.april 2020. godine

[1] Kur'an s prijevodom na bosanski jezik, preveo Esad Duraković, Svjetlost, Sarajevo, 2004.

[2] El-ʿAleq,1.

(Video) Prva ramazanska hutba mostarskog muftije

(Video) Prva ramazanska hutba mostarskog muftije

Hvala Allahu na Njegovim neizbrojivuim blagodatima, među kojima je i blagodat mjeseca ramazana. Zahvaljujemo mu na blagodati Knjige koju slijedimo, na ibadetima kojima se okrepljujemo i približavamo Njegovoj milosti.

Donosimo salavat na Allahova miljenika poslanika Muhammeda, kojemu je Riječ Božija, Kur’an Časni počeo se kazivati u odabranoj noći Kadr mubarek mjeseca Ramazana. Svjedočimo da nema drugoga boga osim Allaha, Jednoga i Jedinoga Tvorca svjetova, Koji je Stvoritelj svega i Kojemu se sve vraća. Svjedočimo i da je Muhammed, a.s., Njegov odani sluga i poslanik, koji je poslan čovječanstvu kao milost i opomena prije isteka zemaljskoga vremena.

Draga braćo,

Sa sinoćnjim akšamom uplovili smo u nama svima posebno drago vrijeme. Ramazan je počeo.  Danas je mubarek petak i prvi dan posta. S velikim naestrpljenjem i ushićenjem smo ga dočekali. Ta nama tako bliska i mila riječ, izgovarala se posljednjih mjeseci i dana s posebnom nadom i željom u duši našeg ovdašnjeg čovjeka. Osjeća naš ovdašnji musliman koliko je velika Božija milost prema čovjeku usmjerena samim time što mu je poklonjeno vrijeme ramazana. I to je dobar znak, da spoznajemo i raspoznajemo u čemu se ogleda spas i šta je to što nas sve spašava, liječi i izvodi iz tmine na svjetlo. Spas i lijek su čovjeku, a i cijelome čovječanstvu objašnjeni još u davna vremena kada je Dragi Bog, iz Svoje milosti i ljubavi prema ljudima slao preko Božijih poslanika Svoju jasnu poruku koju je časni Kur’an opečatio:

إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لا إِلَهَ إِلاَّ أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِكْرِي

“Ja sam Allah, nema sumnje; nikakvoga boga nema osim Mene i zato obožavaj Me,  namaz obavljajući  radi spomena na Me! (Ta ha, 14.)

إِنَّمَا إِلَهُكُمُ اللَّهُ الَّذِي لا إِلَهَ إِلاَّ هُوَ وَسِعَ كُلَّ شَيْءٍ عِلْمًا

Jedino Allah vaš Gospodar je, Onaj osim koga drugog boga nije, On je znanjem obujmio sve.” (Ta ha, 98.)

 Suština  poruke je ta da je samo Allah Gospodar života i smrti, moći nad Njim nema, čovjek je Njegov proizvod koji se treba držati puta pokornosti i poslušnosti samo Njemu. Ne robuje se ljudima i stvorenjima. Znanje ljudsko koliko god ono bilo, ograničeno je, i ne može niti blizu dostići ono što je Allahovo znanje. Čovjek umišlja da vlada i gospodari svjetovima koji su mu stavljeni na raspolaganje i korištenje. Krhko je to znanje. Ibadeti su čvrsta spona koja čovjeka drži budnim i pomažu mu da ostane moralan i uspravan.

Post je duboko individualni čin, djelo intime i nutrine, gdje ne postoje vidljive vanjske manifestacije u njegovom izvršavanju (za razliku od svih drugih praktičnih dužnosti u vjeri), ali se zato baš kroz njega na poseban način gradi i jača istinska i iskrena svijest o Bogu. Upravo se za ibadet posta podcrtava se činjenica da pri njegovu izvršavanju ne može biti nimalo licemjerstva.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Vi koji vjerujete! Post vam se propisuje, kao što je bio propisan i onima ranije –zato da bogobojazni budete-[1] (El-Bakare,183.)

Ramazan je i jaka jednomjesečna odgojna škola koja nam se otvara svake godine da u njoj ponavljamo jedne te iste lekcije; kako biti iskren i odan Dragome Bogu, kako očuvati tjelesnu kontrolu i samodisciplinu, kako obuzdavati nagone i strasti, i koji su to oblici dobročinstva preko kojih se zadobija Božija naklonost i nagrada?

Velike su ovo teme, i od postanka čovječanstva su one aktuelne. Čovjek je uvijek biće koje će nositi s ovim izazovima, jer mu je takva priroda, od prvoga čovjeka Adema, a.s. i prve žene Havve do dana današnjega, i nas ovdašnjih. Okolnosti života u kojima živi jesu promjenjive, ali karakter i narav čovjek uvijek su „na vagi“ između dobra i zla, posluha i neposluha, iskrenosti i licemjerja, reda i nereda, kontrole nagona i strasti do njihove razuzdanosti i obijesti.

Zato nas je naš učitelj u vjeri poslanik Muhammed, a.s. lijepo poučio i usmjerio načinu kako postići harmoniju unutar sebe, a i kako harmoniju izgraditi sa ljudima i prirodom koja nas okružuje.

والصوم جنة٠

Post je štit od grijeha.

Post odgojno i ljekovito djeluje da čovjek postigne ravnotežu u sebi, da bude u miru sa samim sobom. Post mu pomaže da svijet gleda drugim očima; da bude zaokupljen prvenstveno sobom, kako svojom nutrinom tako i svojom spoljašnošću, a da ne bude zaokupljen onim što je kod drugoga. I tada je svako zaokupljen sobom, mišlju da bude bolji i drukčiji, mišlju da bude što dalje od grijeha. Udaljava se i od bespotrebnih rasprava, priče a i susreta koji bi mu mogli narušiti ravnotežu i harmoniju koje izgrađuje u mubarek ramazanu. S postom spoznajemo vrijednost blagodati hrane i vode koje nam Bog daje da ih imamo. Podnoseći glad i žeđ razumijemo dobro šta to znači onima u mnogim dijelovima svijeta koji usljed pohlepe drugih ljudi ili prirodnih nepogoda ostaju uskraćeni za te blagodati. Post razvija u nama osjećaj solidarnosti i empatije toliko u današnjem svijetu iščezlih vrijednosti. Postom ih vraćamo u stvarnost, u život.

Ramazan jeste prilika da sagledamo važnost hrane kao Božije blagodati i da prepoznamo nedovoljno iskorištene resurse naših plodnih polja na kojima se mogu proizvoditi dovoljne količine lijepe hrane za sve stanovnike ove pitome zemlje a i više od toga. Ekološka svijest svakog ovdašnjeg čovjeka u kušnji pandemije kroz koju prolazimo morala bi se stvarno na djelu probuditi i sačuvati ovo predivno raznoliko prirodno bogatsvo koje nam je Bog dao. Ljudskim nemarom puno toga je uništeno, zato se pameti trebaju dozvati svi, od vrha do dna, da se sačuva ovo što je ostalo. 

Draga braćo,

Ovogodišnji ramazan dolazi nam u posebnim okolnostima; cijelim svijetom posljednjih mjeseci hara pandemija zaraznog i brzo prenosivog virusa COVID-19 koji je paralizovao, a u mnogim segmentima skoro i zaustavio ekonomiju, privredu, industriju, turizam, trgovinu, zračni, kopneni i morski promet u brojnim državama svijeta. U ovogodišnji ramazan ulazimo u vanrednim okolnostima i donesenim mjerama, gdje je iz preventivnih razloga i brige za živote i zdravlje ljudi, muslimanima i muslimankama onemogućen pristup Božijim kućama, ta odluka bazirana je na decidnim kur'ansko-sunnetskim uputama koje zaštitu ljudskog života stavljaju u vrh priroteta.  Ramazan u islamskoj praksi i tradiciji bh. muslimana ima naglašeno značenje zajedničkih kolektivnih iftara i druženja, teravih-namaza, odlaska na praćenje mukabela, posjećivanja i sastajanja.

Sve te raznolike forme koje daju poseban miris mjesecu ramazanu neće se moći realizirati. Ali ostavljena nam je svima mogućnost da ibadete praktikujemo u svojim kućama, u svojim baščama, na svojim njivama, jer je Allah čitavu planetu zemlju ovome ummetu učinio mjestom sedžde. Fizička udaljenost ukoliko na pravi način shvatimo ovo što proživljavamo zadnjih mjeseci će nas podstaknuti da ostvarujemo što veće duhovnu, emocionalnu i solidarnu blizinu s našom braćom, komšijama, rodbinom, prijateljima i svima drugima. Svjedočili smo tome uistinu posljednjih mjeseci, a ramazan je prilika da to bude još intezivnije. Ali je ovo i opomena da ne smijemo tu vezu prekinuti, pa se jedni od drugih udaljavati i fizički, i solidarno i duhovno. To je pogubno. 

Ramazan je mjesec aktivizma i poleta kako na polju duhovnosti tako i na svim drugim poljima ljudske djelatnosti. Upravo su se u njemu dogodile i odigrale najbitnije stvari vezane za muslimansku duhovnost, nauku, kulturu i civilizaciju. U njemu je otpočela Objava Kur'ana, posljednje Božije Poruke upućene svim ljudima i svjetovima, riječju „Čitaj u ime  Gospodara svoga Koji stvara[2], koja čovjekov duh snažno pokreće u pravcu traganja za naukom i znanjem, definirajući jasno na početku svega da to mora biti u ime Boga Tvorca i Gospodara. To je znanje koje oplemenjuju vjera i moral, stjecano iz čistih pobuda da koristi onome ko ga stječe i svima drugima željnim napretka, lišeno svih oblika manipulacije i zloupotrebe što kada se dogodi dovodi u opasnost živote drugih ljudi, njihovo porobljavanje i diskriminaciju. Dakle mjesec je to knjige, učenja i proučavanja. U ovome Ramaznu mnogima se takva prilika pruža; da knjigu kao istinskog prijatelja uzmu i s njome druguju, da naprave otklon od ekrana i slike čija dominacija je potpuna u životima mnogih uzrasta, mladih posebno.

Učenje Kur'ana u porodičnom krugu treba čuvati kao veliku dragocjenost i istrajavati u tome. Naše kuće u Ramazanu treba da zasiju punim svjetlom Kur'ana i namaza, s mirisom domaćih sofri i toplinom doma koji se na najljepši način u Ramazanu osjeća i upotpunjuje.

U njemu je Noć Kadr kao najblistaviji trenutak u ljudskoj povijesti čija se veličina i bereket čovjeku iznova svake godine otkrivaju 27. noći Ramazana i daruju kao prilika da se on suštinski okrene svome Izvoru – Gospodaru svjetova, Koji ga dariva oprostom i nadahnjuje da istrajava na Pravom putu.  

Ramazan je nada i utjeha svekolikoj čovjekovoj zapitanosti o smislu i suštini kušnje kroz koju sada prolazimo, sigurno pribježište, sigurnost i sklonište od svekolikog straha koji današnjim svijetom vlada, mirna je to luka spasa duši kojoj treba duhovna hrana i ljekovita okrepa. 

Milostivi Allahu,  

Osnaži nas i pomozi da u mubarek mjesecu ramazanu upotpunimo post i sve druge ibadete,

Omili nam našu vjeru, učini nas širokogrudnima, daj da se u našim srcima rađaju iskrenost, ljubav i razumjevanje, daj da u njima ne bude mjesta za mržnju, zavist i pohlepu, oplemeni nas, pomozi nam da sačuvamo svoju vjeru i ljudskost, sačuvaj nas kušnje bolesti koja hara svijetom, daj nam izlaz i budi nam vazda na Pomoći. Amin.  

 

Muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, Karađoz-begova džamija, 1. ramazan 1441. / 24.april 2020. godine

[1] Kur'an s prijevodom na bosanski jezik, preveo Esad Duraković, Svjetlost, Sarajevo, 2004.

[2] El-ʿAleq,1.