MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home2/mostarsk/public_html/arhiva/images/1742
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1742
A+ A A-

Sultan Ahmedova džamija i dekoracija Osman-pašine džamije Featured

Rate this item
(0 votes)

Na području Medžlisa IZ Trebinje ovih dana se aktivno radi na obnovi sultan Ahmedove džamije neposredno uz upravnu zgradu i na unutrašnjoj dekoraciji Osman-pašine džamije. 

Svako ljeto Bošnjacima Trebinja iznova donese još jednu radost, još jedno svjedošanstvo da je, bez obzira na daleke i hladne daljine, njihova najiskrenija želja obnova porušenog kulturno historijskog i duhovnog nasljeđa, obnova sjećanja, obnova emaneta kojeg su preuzeli od svojih predaka, nada da će sve te stoljetne vrijednosti postati i dio iskustava njihove djece, makar u neznatnim procentima. Na području Medžlisa IZ Trebinje ovih dana se aktivno radi na obnovi sultan Ahmedove džamije neposredno uz upravnu zgradu i na unutrašnjoj dekoraciji Osman-pašine džamije. Oba ova procesa su od iznimno velike važnosti za Bošnjake Trebinja, i one koji ovdje žive i one koji se Trebinju stalno vraćaju. I ne samo njima, već i svima koji su na bilo koji način vezani za ovaj kraj. Veliko zanimanje profesora Mustafe Sušića, nekadašnjeg imama u ovom gradu, da tarih na ulaznim vratima bude estetski imspirativan, jezički precizan,  likovno besprijekoran...  tek je blaga metafora individualnog odnosa svih dobrih Bošnjaka prema trebinjskim džamijama i Trebinju općenito.

O čemu to pričaju džamije

 A džamije trebinjske, ti nepomični pripovjedači drevnih pripovijesti, danas glasnije pričaju već ikad u njihovoj povijesti. Tri godine Trebinjci su gradili ambijent za obnovu Osman-pašine džamije. I na tom čvrstom temelju obnovili svaki njen biser. Sad je u arhitektonskom smislu ljepša od njene prethodnice. Ko trava kad se zamladi!? Nakon njene obnove, koja je sličila na obilnu kišu milosti, jedna za drugom vraćale su se još ljepše, još ponosnije džamije u Mostaćima, Dživaru, Prodvorcima, Župi; mesdžidi u Zasadu, Lastvi, Grančarevu i Skočigrmu. I na kraju kao u svakoj priči, skoro bajkovito, između Osman-pašine džamije, upravne zgrade i sahat kule izniče posljednja od njih, nazvana imenom sultana Ahmeda.Ova džamije je rijetko bila u funkciju između dva posljednja rata, ali je najčešće pominjana među našim Trebinjcima. Ona je, eto i takva-zatvorena, postala najomiljenija među njima, jer su uz nju vezane njihove brojne uspomene, na dječije i mladalačke igre, na opomene, na sretna utočišta, na mirise lipe, na okus hladne vode sa njene javne česme....   Prenaglašena unutrašnja humanistička dalekovidnost naših Trebinjaca sama od sebe je nametnula obavezu Medžlisu Islamske zajednice da otpočne projekat unutrašnje dekoracije Osman-pašine džamije. Jer, oni će skoro u glas reći, džamija bez dekoracije ne bi bila ista. Bez dekoracije uvijek bi joj nešto nedostajalo. Iz istih motiva je i Adamir Jerković, trebinjski iseljenik u drugoj generaciji i vakif džamije u Lastvi počeo sa projektom oslikavanja ove džamije. Od kolike su važnosti ovi projekti ilustrativno potvrđuju živa zainteresiranost predsjendika Medžlisa Mustafe Fetahagića i glavnog imama Husein ef. Hodžića.  Mustafa je krajnje nestrpljiv da radovi budu okončani, a Husein ef. smatra kako je rekonstrukcija dekoracije ravna obnovi jedne od džamija. „To je ta slika, koju Trebinjci pamte, to je dio osjećaja koji im nedostaje. U proteklim godinama, mogli bismo reći da smo svake godine obnovili po jednu džamiju. Sad smo u završnoj fazi tog procesa. I obnova džamije i dekoracije od prevelike su važnosti i stoga otvorenih očiju bdijemo nad svakim poslom. Sultan Ahmedova džamije i dekoracija Osman-pašine džamije će biti naše ogledalo, ogledalo odgovornosti i emaneta“, kaže Husein ef. On nije zaboravio napomenuti kako u skoro svim džamijama nedostaje po neki detalj, kako vrijeme i atmosferilije traže stalnu brigu oko objekata. Negdje nedostaje ćurs, negdje rafovi, negdje je malter popustio, negdje se kamene krovne ploče pomjerile.

Popis savjesti

Kao ni prethodne obnove ni obnova sultan Ahmedove džamije i rekonstrukcija dekoracije Trebinjcima u materijalno smislu nisu predstavljale velike finansijske poteškoće. Skoro su sve oni sami finansirali, uz mala, neznatna sredstva državnih i entitetskih institucija. Prema potpisanim ugovorima radovi na dekoraciji biće završeni do ramazana a na obnovi džamije do kraja godine tako da su u Medžlisu već počeli razmišljati o budućim projektima i poslovima. Zbog nepovoljnog društveno političkog ambijenta u cijeloj Bosni i Hercegovini osnovni problem koji muči Trebinjce je mali povratak prognanih i raseljenih Bošnjaka. Istini za volju oni sami, bez ikakve institucionalne pomoći nacionalnih grupacija, dolaze svojim kućama, svom rodnom zavičaju, obnavljaju porodična imanja, domove, uče djecu, koliko su kadri, da je to i njihovo, da vole Trebinje, da čuvaju imovinu i ljudskost u sebi. Nema sumnje oni imaju volju, želju ali ne i dovoljnu političko ekonomsku podršku da ostvare dostojanstva vrijedan standard koji bi ih konačno vratio u ovaj grad. „Od prevelike nam je važnosti da svoju energiju i kapacitete usmjerimo u stvranju ambijenta i okolnosti da tm mladim generacijama omogućimo duhovnu, kulturno-historijsku, humanističku vezu sa Trebinjem. Vrijeme neumoljivo teče i čini svoje“, naglašava Husein ef. On smatra kako će uspjeh jačanja svijesti u tom pogledu ovisiti i od toga koliko su roditelji, imami, institucije i bošnjačke političke partije biti svjesni svog emaneta i na koji će ga način ispoljavati. I zaista, nije teško zaključiti kako akteri tih procesa moraju biti posvećeni do kraja toj vrsti emaneta onako kako je sebe posvetio Husein ef. obnovi međunacionalnih odnosa, stvaranju ambijenata uvažavanja i poštivanja, obnovi porušenih sakralnih objekata i očuvanja vakufske imovine.  Prvi pravi pravcati sipit već kuca na vrata. Od najavljenog popisa stanovništva mnogo šta će ovisiti u cijeloj Bosni i Hercegovini. Najbolnije posljedice osjetit će se u Istočnoj Bosni i Hercegovini. Trebinje bi u tom smislu trebalo biti u samom vrhu bošnjačkog nacionalnog interesa. Nisu na ispitu samo raseljeni Trebinjci, mada su najdirektnije pozvani i prozvani, na ispitu su i zakonske eregulative, i oni kojih ih donose, koji ih brane i nebrane, koje im omogućavaju li ne omogućavaju da budu popisani u Trebinju. Na ispitu je i akademska zajednica, svi oni koji se smatraju intelektualcima jer mnogo što-šta o popisu i popisnim listićima treba do banalnosti pojasniti svakom pojedincu i tek onda mu spočitavati ili ga hvaliti za izvršavanje patriotske obaveze, dužnosti i prava. Husein ef., onakav kakvog ga je Bog stvorio, savim iskreno izražava nadu u naporima koje čini Islamska zajednica u tom pogledu. On se zahvalo rukovodstvu Islamske zajednice za pokazano interesovanje prema svim projektima koje su realizirali u Trebinju, za nedavnu posjetu džamijama u Istočnoj Hercegovini i najavljenoj posjeti predsjednika Sabora IZ u BiH Safeta Softića.   

Dekoracija Osman-pašine džamije

Oslikavanje unutrašnje dekoracije Osman-pašine džamije u Trebinju počelo je u januaru ove godine. Na poslovima dekoracije angažiran je Timur Trako, diplomirani kipar koji se već dokazao na nekoliko oslikavanja naših bosansko-hercegovačkih džamija. Trako nije mogao precizno definirati njen dekorativni  stil. Smatra da je zaseban sa utjecajima narodne umjetnosti jer u sebi ima oblike voluta sa stećaka. Dijelove dekoracije napravio je carskim malterom koji je uobičajen za unutrašnje dekoracije. Dekoracija Osman-pašine džamije radi se po skicama i fotografijama jedne od njenih ranijih dekoracija. Trako smatra da su ta odabrana riješenja starija od austorougarskog vremena i da bi mogla pripadati njenoj prvobitnoj, izvornoj dekoraciji. Najorgninalniji dio unutrađnjeg oslikavanja prema tim skicama je mihrab, dok su na bočnim dekoracijama proveli puno vremena na definiranju oblika i dezena. U tom smislu mnogo mu je pomogla komisija koju je formirao Medžlis IZ Trebinje. Oslikavanje džamijskim zidova je privedeno kraju. Preostalo je još da uradi dekoraciju kupole. Poruka koja je jedan od elemenata dekoracije u Osman-pašinoj džamiji je jasna i govori o njenim prijašnjim džematima, o njihovom vjerovanju i vrijednosnom sistemu. Naglašene su boje mediterana, a sitni detalji pseudo-maurskog stila vješto su uklopljeni sa elementima osmanske dekorativne umjetnosti. Trako će nakon unutrašnjeg oslikavanja džamije isto to uraditi i na unutrašnjosti ulaznih kupola. 

Dekoracija u džamiji Adamira Jerkovića u Lastvi

U toku je još jedno oslikavanje unutrašnjosti džamije na području Medžlisa IZ Trebinje. Vakif džamije u Lastvi Adamir Jerković kaže kako mu je cilj da od jedne male džamije, po površinama, napravi jedno veliko vjerničko djelo. „Ona za mene jeste velika, najveća, jer sam ugradio svoj imetak u njenu obnovu, ugradio sam svoju ljubav. Želim da ljudi koji bilo kad dođu do nje nađu jasnu i lijepu poruku, da se osjećaju lijepo.“, rekao nam je Jerković.  Jerković i o dekoraciji i o obnovi džamije govori s velikom ljubavlju, jer ljubav povezana s vakufom, trajnim dobrom jeste i mora biti višeznačna. Prvi dio dekoracije uradio je Senad Hodžić, a Jerković ima namjeru angažirati i Muniba Obradovića, jedog od najboljih naših živućih kaligrafa da dodatno uljepša njen enterijer. 

Hasan Eminović

Hadis Dana

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, molio Allaha, dž.š., sljedećim riječima: „Molim te za bogobojaznost i strah od Tebe i javno i tajno“. Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel