MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dani vakufa u Trebinju

Rate this item
(0 votes)

U Trebinju je, u okviru 8. manifestacije "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini 2018.”, održan okrugli sto pod nazivom ”Vakufi na području Medžlisa IZ Trebinje”. Organizatori okruglog stola su Vakufska direkcija i Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, u saradanji s Muftijstvom mostarskim i Medžlisom IZ Trebinje.

Prema riječima muftije mostarskog Salema ef. Dedovića, Trebinje je grad u kojem postoji bogato nasljeđe vakufske imovine i kulturne baštine Bošnjaka o kojoj se ima šta ispričati.

- Cilj susreta je da se kod novih generacija podiže svijest kolika je važnost vakufske imovine. Ona je važan temeljni institut o okviru islamske kulture i civilizacije. Na temelju vakufa podizani su čitavi gradovi, a Trebinje je primjer toga. Neka to bude podstrek novim generacijama da uče o sebi, identitetu, kulturi i naslijeđu - istakao je Dedović.

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović rekao je da ova zajednica već osmu godinu organizira manifestaciju „Dani vakufa u BiH“, čime žele da reaktiviraju društvenu svijest o ulozi i značaj u nastanku bh. gradova.

- Trebinje je jedan od gradova koji je nastao na temelju vakufa. Trebinje je, pored Fojnice, i grad partner u organizaciji manifestacije ”Dani vakufa“ - pojasnio je Zajimović i dodao da IZ u svom posjedu ima samo oko 20 posto vakufa, ali da i sam tim uspijevaju da opstanu.

Dr. Harun Bilalović, predsjednik MIZ Trebinje, naveo je da se nada da će rezultati ovog okruglog stola koristiti za ubuduće.

- Ovo je primjer da se trenutno ulažu sredstva u razvoj vakufske imovine jer je to jedan od načina našeg finansijskog preživljavanja. IZ Trebinja jeste relativno mala, ali pokušavamo na sve moguće načine da je što više aktiviramo i da je stavimo u funkcionalnu sposobnost - naglasio je Bilalović.

Teme o kojima je govorilo 14 naučnih i javnih radnika iz Trebinja, Mostara i Sarajeva tiču se vjerskog, duhovnog, kulturnog i nacionalnog naslijeđa islamske baštine u Trebinju.

Prije početka okruglog stola otvorena je vakufska kuća u Starom gradu zahvaljujući sredstvima Kame Čustovića. U ovoj kući nekada su stanovali trebinjski imami, a sada je pretvorena u četiri apartmana. Kuća je izgrađena sredinom 20. stoljeća, a do sredine prošle godine izdavana je pod zakup drugim osobama.

- Drago mi je da je u samom srcu čaršije u Starom gradu otvorena vakufska kuća. Ova kuća govori da mi u ovom gradu imamo čvrste korijene, čvrste bedeme, čvrstih trajanja, čvrstog postojanja, bez obzira na brojnost našeg naroda. Trebinjci su vezani za svoj grad i vole ga - rekao je muftija Dedović otvarajući vakufsku kuću.

 (avaz.ba)

Hadis Dana

‎"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel