MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dvodnevna posjeta Istočnoj Hercegovini

Rate this item
(0 votes)

Posjeta Trebinju

U subotu, 11. ramazana, muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović sa saradnicima prisustvovao je zajedničkom iftaru koji su priredile trebinjske džematlije u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Trebinjci tradicionalno godinama njeguju lijepu tradiciju da porodične iftare objedinjuju i zajednički organizuju u sjedištu medžlisa.

U svom obraćanju nakon iftara muftija je pohvalio ovu  lijepu tradiciju, a riječi dobrodošlice uputio je glavni trebinjski imam hfz. Sadik-ef. Fazlagić.

Nakon iftara uručene su i odluke o dodjeli pomoći iz Fonda Bejtu-l-mal trojici Bošnjaka (iz Trebinja, Gacka i Nevesinja) koji imaju svoj manji privatni obrt. Sredstva su namjenjena kao pomoć održivim projektima osnaživanja povratnika.

Poslije akšam-namaza u Sultan Ahmedovoj džamiji trebinjski imami, te glavni gatačko-bilećki imam i učenik Karađoz-begove medrese Nedžad Mujakić proučili su Ja-Sin-i šerif pred duše trebinjskih muslimana.

Nakon teravih-namaza muftija se obratio velikom broju trebinjskih džematlija. Govorio je o blagodatima ramazana i posvećenosti ibadetu u ovom odabranom mjesecu, a posebno je istakao počast koja je ukazana trebinjcima dolaskom novog glavnog imama koji nosi časnu titulu hafiza.

U nedjelju je muftija zajedno sa saradnicima, Sadik-ef. Fazlagićem i Sadmir-ef. Mustafićem posjetio džemat Dživar, džamiju i mezarje. Pohvalio je predanost džematlija koji vode brigu o urednosti džamije, pratećih objekata i harema. Upoznat je i da je harem u Dživaru dodatno proširen.

Posjeta Bileći

U nedjelju, 12. ramazana, podne-namaz muftija je klanjao u Obradovića džamiji u Bileći.

Glavni imam Sadet-ef. Bilalić je detaljno upoznao muftiju o svim poteškoćama u organizaciji vjerskog života na prostoru Bileće, gdje je jako mali broj muslimana, ali se uz požrtvovani rad imama, predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Bileća Fadila Kusturice i nane Fate Jaganjac ipak uspijevaju organizovati određene aktivnosti.

Muftija je posjetio i nanu Fatu Jaganjac, domaćina i hizmećara Obradovića džamije, čija je uloga značajna u ovoj migrantskoj krizi jer je Bileća na ruti kretanja izbjeglica.

U selu Podgorje, 15-ak kilometara od Bileće muftija je razgovarao sa troje Bošnjaka koji žive u vrlo teškim prilikama, povratnici Kasim Avdić sa suprugom i Ćamila Kusturica.

Posjeta Gacku

Po dolasku u Gacko muftija se u kancelariji medžlisa susreo sa predsjednikom medžlisa h. Enisom Tanovićem, glavnim imamom Sadet-ef. Bilalićem i Halidom Čustovićem, aktivnim džematlijom koji je muftiju upoznao sa projektom rekonstrukcije Džamije ključkih kapetana i nekim drugim društveno-korisnim infrastrukturnim projektima koji se realizuju uz podršku općine Gacko i viših nivoa vlasti za potrebe Bošnjaka povratnika.

Muftija je u Gacku posjetio i gradski harem i mezar prijeratnog dugogodišnjeg imama Atif-ef. Spahića. U pratnji muftije bili su glavni imam i student Fakulteta Islamskih nauka Omara Macić, koji već treću godinu zaredom uz podršku Muftijstva obavlja ramazansku praksu na području razuđenih medžlisa Gacko i Bileća.

Uz podršku vakifa i donatora u Gacku je organizovan iftar kojem je prisustvovalo 40-ak osoba, a među njima je najveći broj bio onih koji vode porijeklo iz Gacka, a nalaze se u raznim dijelovima svijeta i obavljaju odgovorne dužnosti, te nesebično pomažu rad i projekte Medžlisa Islamske zajednice Gacko.

Iftaru je prisustvovao i gatački paroh Velimir Kovač sa suprugom, kao i pomoćnik načelnika i direktor Elektrodistribucije. Muftija je izrazio zadovoljstvo što je organizovan ovaj iftar u Gacku i što su mu prisustvovali i gosti pravoslavne vjere, vjerujući da se time otvara novo poglavlje u jačanju međukomšijskih odnosa. Posebno je istakao odanost i patriotizam koji Gačani iskazuju prema rodnom zavičaju.

Akšam i teravih-namaz klanjani su u džamiji Mehmed-age Zvizdića.

Hadis Dana

‎"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel