MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1742
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1742
A+ A A-

Dan otvorenih vrata u Trebinju

Rate this item
(0 votes)

U srijedu, 27. aprila, je u Trebinju nastavljen niz aktivnosti „Dani otvorenih vrata“ koji se održavaju u okviru projekta PRO-Budućnost. Aktivnosti „Dana otvorenih vrata“ su osmišljene u formi posjeta vjerskim objektima tokom kojih mladi imaju priliku da se upoznaju sa vjerskim službenicima i vjerskim objektima koje su predstavili.

Na događaju je učestvovalo 23 učesnika: članovi Odbora za međureligijsku saradnju iz Trebinja, učenici Gimnazije iz Mostara u pratnji profesora religije, kao i pravoslavna omladina iz Trebinja. Druženju su također prisustvovali i gosti, predstavnici lokalnih vlasti i NVO sektora, kao i predstavnici medija.

U 11 sati učesnici su se okupili ispred Osman-pašine džamije u Trebinju, gdje ih je, pored voditelja programa g. Igora Kožemjakina dočekao i domaćin Ilham ef. Puce, glavni imam trebinjski, te član Odbora za međureligijsku saradnju u Trebinju. Aktivnosti se od početka pridružio i trebinjski paroh i predstavnik SPC Dražen Tupanjanin, kao i član Odbora za međureligijsku saradnju iz Trebinja.

Ef. Puce prisutne je prvo toplo pozdravio, a potom upoznao sa istorijatom Osman-pašine džemije, te predstavio osnove islama. U duhu teme pozvao je „Da se okupimo oko zajedničke riječi“ te je pohvalio mlade za zainteresovanost i preciznost pitanja koja su postavljali, a neka od njih su se odnosila na predstavu raja i pakla, koje je imam pokušao slikovito predstaviti i objasniti, prema tumačenju iz Kurana.

Nakon posjete džamiji, učesnici su se uputili ka Katedrali Male Gospe u Trebinju. Uz dogovor i saglasnost sa kolegom sveštenikom iz katoličke crkve, koji je zbog putovanja bio spriječen da učestvuje u aktivnosti, trebinjski paroh Dražen Tupanjanin je prisutne upoznao sa osnovama hrišćanstva, te govorio o sličnostima katoličanstva i pravoslavlja. Mladi su upoznati i sa istorijatom Katedrale u kojoj su se nalazili.

Obilazak vjerskih objekata završen je u Sabornoj crkvi u Trebinju. Ovdje je paroh Tupanjanin, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve - SPC, mlade upoznao sa osnovama pravoslavlja, te predstavio simboliku i unutrašnjost hrama u kojem su se prisutni nalazili. Nakon uvodnog predavanja mladima je ponovo pružena prilika da postavljaju pitanja, a najveće interesovanje izazvala je priča o simbolici brojeva, te su mladi kroz teološku prizmu i predstavu mogli sagledati i naći primjenu u svakodnevnom životu.

Oba vjerska službenika su prisustvovala cijelom „Danu otvorenih vrata“ i u međusobnoj komunikaciji i dijalogu u sva tri vjerska objekta pokazali svoj primjer zajedništva, razumijevanja i tolerancije. Na najbolji mogući način su mladima pokazali kako se kroz istinsku vjeru prevazilaze sve nesuglasice i da svaka vjera poziva na dobro i ljubav prema drugome. Mladi su imali priliku da vode dijalog sa vjerskim službenicima i da međusobno razmjene utiske. Pored divnih utisaka zaključili su da je potrebno mnogo više sličnih susreta i upoznavanja kako bi se kroz dijalog i upoznavanje drugoga i drugačijeg gradilo bolje društvo i mladi uključivali u građenje bolje i sigurnije budućnosti.

 (www.medzlis-trebinje.ba)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel