MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dodjeljene vakufname vakifima Čaršijske džamije u Jablanici

Rate this item
(1 Vote)

U Čaršijskoj džamiji u Jablanici u subotu, 1.12. 2018. godine, su u okviru manifestacije “Volimo te naš Poslaniče” podjeljene vakufname i zahvalnice vakifima koji su dali svoj doprinos u izgradnji ove džamije. Pored podjele vakufnama isti dan je otkrivena i ploča za istaknute vakife ove džamije. Ovoj svečanosti prisustvovao je i muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović. Pored muftije ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, društvenog i kulturnog života Općine Jablanica.

Na početku ove svečanosti prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, koji je iskazao riječi zahvalnosti vakifima na uloženom trudu i materijalnim sredstvima. Ekrem ef. Hodžić je od vakifa tražio halala što im vakufname nisu ranije dodjeljene, ali je naglasio da za lijepe stvari nikada nije kasno, te je podsjetio na Poslanikovu poruku da onaj koji nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Stvoritelju.

Nakon Ekrem ef. Hodžića prisutne je poselamio predsjednik Medžlisa IZ-e Jablanica h. Ramiz Zahirović, koji se također zahvalio vakifima i prisutne podsjetio na tok izgradnje ove Jablaničke ljepotice koja je sasvim sigurno simbol ovog grada.

Nakon predsjednika Medžlisa prisutne je poselamio muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je naglasio da je izgradnja Čaršijske džamije generacijski projekat muslimana Jabalnice, pa i šire. Kazao je da mogu biti ponosni svi koji su pomogli da se projekat dovede do kraja. Iskazao je zahvalnost bivšem glavnom imamu Sulji ef. Cikotiću koji je vodio projekat izgradnje. Muftija je odao priznanje i zahvalio se aktuelnom glavnom imamu Ekrem ef. Hodžiću koji sa svojim timom imama uspješno vodi i razvija duhovni, odgojni i obrazovni život muslimana Jablanice. Rekao je da ga raduju lijepe vijesti iz Medžlisa Islamske zajednice Jablanica, posebno činjenica da su donji krajevi medžlisa dobili stalnog imama i da je na taj način obuhvaćen kompletan prostor mektebskom nastavom kao i dnevnim namazima.

Istakao je da naše džamije povezuju našu zajednicu u duhovnom i nacionalnom smislu, podstiču nas da čuvamo naš identitet. Mufija je posebno naglasio da kada su u pitanju temeljne stvari našeg naroda, pitanje budućnosti države, pitanje našeg jezika, identiteta, kulture, tradicije, običaja ne može biti razilaženja.

 “Ljudi se mogu različito određivati, ali moramo raspoznavati šta je naša bit, naša suština, naš put”, rekao je muftija.

Muftija je također iskazao zahvalnost vakifima koji su pomogli da ovaj veliki projekat gradnje Čaršijske džamije bude realizovan.

Na samom kraju pristupilo se dodjeli vakufnama i zahvalnica. Vakufname i zahvalnice su uručili muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović,, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Jablanica h. Ramiz Zahirović i glavni imam Medžlisa h. Ekrem ef. Hodžić. Poslije podjele vakufnama Medžlis Islamske zajednice Jablanica je organizovao ručak za sve zvanice i vakife čime je i završen ovaj lijepi i svečani događaj u Jablanici.

Hadis Dana

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel