MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1761
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1761
A+ A A-

Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u naselju Zlate

Rate this item
(1 Vote)

U okviru manifestacije “Volimo te naš Poslaniče” u subotu 01. decembra 2018. godine u jablaničkom naselju Zlate postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije koja će biti finansirana od strane donatora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preko Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus.

Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Jablanica h. Ramiz Zahirović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč Muhamed Dragolovčanin, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč Arif Kovačević, zastupnik u Zastupničkom domu BiH Edin Mušić, ministar turizma i okoline HNK-a Ajdin Teletović, načelnik općine Jablanica Salem Dedić, predstavnik MFS Emmaus Jasmin Mujakić, imami Medžlisa IZ Jablanica, te drugi predstavnici lokalne vlasti u općini Jablanica sa mještanima naselja Zlate.

Program je počeo klanjem kurbana na temeljima  buduće džamije i uz učenje odlomka iz Kur’ana imama džemata Donja Jablanica Semir ef. Jahića.

Nakon učenja Kur’ana pozdravnim riječima obratio se glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić, koji je prisutne upoznao sa historijatom ovog mjesta i džamije koja se nalazila na ovom prostoru, odnosno prve džamije na području općine Jablanica. Prema dostupnim podacima na ovom prostoru na ulazu u naselje je postojala džamija koja je srušena 1932. godine, a ostaci džamije su iskorišteni u gradnji munare na džamiji u Podbriježju. I danas se mogu vidjeti ostaci temelja ove džamije na ulazu u selo gdje je sada lokalno mezarje.

Poslije uvodnih riječi glavnog imama prisutne je poselamio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Jablanica koji se zahvalio Međunarodnom forumu solidarnosti Emmaus kao i bratskom narodu države Ujedinjeni Arapski Emirati na vrijednoj donaciji za izgradnju ove džamije. Istakao je da ideja o gradnji vjerskog objekta na Zlatama odavno postoji i da će objekat poslužiti svima u medžlisu, a pogotovo džematlijama naselja Zlate.

Nakon predsjednika prisutne je poselamio Jasmin Mujakić, predstavnik ispred MFS Emmaus koji je u svom izlaganju istakao da je ovo 9. mesdžid u ovoj godini koji oni grade, i da pokrivaju cijeli teritorij Bosne i Hercegovine.

Nakon Jasmina Mujakića nadahnuto i emotivno je govorio muftija mostarski mr. Salem ef. Dedović koji nije mogao sakriti radost zbog izgradnje još jednog Božijeg hrama, odnosno vraćanja džamije mještanima naselja Zlate, koja će biti izvor vjere, ljubavi, dobrote, sreće, rahatluka i mira.

Muftija se zahvalio prije svega Uzvišenom Bogu, pa onda i donatorima na ovom događaju, te čestitao Medžlisu Islamske zajednice Jablanica na ovom važnom projektu za Medžlis i naselje Zlate, ističući da se na ovaj način ispravlja velika nepravda ljudima ovog prostora koja pričinjena oduzimanjem zemljišta koje je pripadalo Islamskoj zajednici. Uz dovu i nadu da će ova džamija služiti svrsi, odnosno da će duhovno napajati mještane i da će biti faktor koji ujedinjava muftija je završio svoje obraćanje nakon čega je uz tekbire i položen kamen temeljac za džamiju. Na kraju programa dovu je proučio imam džemata Ostrožac Muhamed ef. Burić. Poslije programa mještani naselja Zlate su priredili kahvu i zakusku za prisutne.

(www.medzlis-jablanica.ba)

Image Gallery

{gallery}1761{/gallery}

Hadis Dana

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel