MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Obilježen “Dan šehida Bijelog polja 2017”

Rate this item
(0 votes)

Danas je, u organizaciji Organizacija porodica šehida u saradnji sa džematima Bijelog Polja, Jedinstvenom organizacijom boraca (JOB), organizacijom ratnih vojnih invalida i unijom veterana odbrambeno oslobodilačkog rata, obilježen “Dan šehida Bijelog polja 2017”.

Nakon što je jučer u džamiji Podgorani, poslije akšam namaza, proučena hatma dova šehidima, danas je upriličena centralna manifestacija.

Okupljanje učesnika „Marša sjećanja na šehide Bijelog Polja“ održano je ispred džamije Podgorani nakon čega je uslijedio polazak marša maršutom: Podgorani – Humi, gdje su se učesnici zadržali kod spomen ploče šehidima kod džamije Humi, zatim prema Lišanima gdje su se učesnici također kratko zadržati kod tamošnje džamije, kao i kod džamija Potoci i Livač.

Oko 19 sati učesnici su stigli na odredište, kod spomen ploče šehidima na lokalitetu Livač – polje, gdje je položeno cvijeće i odana počast, nakon čega je uslijedio povratak prema Šehidskom turbetu u Potocima gdje je klanjan akšam namaz.

Nakon namaza upriličen je prigodan program, a prisutnima su se obratili muftija Salem ef. Dedović i Alija Šunje ispred organizatora.

“Trudili smo se onoliko koliko smo mogli da ovaj čin, naš veliki dan, učinimo dostojanstvenim onako kako treba i izgleda, a nadam se da smo u tome i uspjeli.

Ove godine, za razliku od prethodnih, među našim učesnicima marša je bilo vrlo mladih ljudi. To je zaista lijepo bilo vidjeti, toliko djece i omladine, koja čuje od nas starijih šta se to desilo i čega se to mi sjećamo.”, rekao je Alija Šunje.

“Ovdje u našem džematu u našoj zajednici u našem društvu u našoj državi gradite taj džemat, zajednicu, društvo i državu. Svako je važan. Ta država i to društvo bazira se na pojedincima, živim ljudima, ljudima od krvi i mesa, među kojima niko nije savršen, ali svako treba davati svoj maksimum, svoj doprinos da bi život bio potpuniji, kompletniji kao što je nastojanje ovog programa ovdje.

Mi imamo puno ovih datuma, godišnjice. Važno je da ih imamo, da se sjećamo događaja iz naše novije historije. Da znamo o njima, a posebno generacije koje tek dolaze, stasavaju, koji nemaju priliku o tome učiti kroz školski nastavni sistem. Ali postoji mogućnost, sloboda da se prenosi ta riječ.”, rekao je muftija Dedović.

(Mostarski.ba)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel