MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Tradicionalni Mevlud u Vrapčićima: Širiti lijepe vijesti i govoriti o lijepom je ibadet“

Rate this item
(0 votes)

U povodu treće godišnjice od svečanog otvorenja mostarski imami jučer su proučili tradicionalnim mevlud u Bijeloj džamiji u Vrapčićima.

„Džamija je centar svih naših aktivnosti. Mi u nju gledamo u svojim namazima. Isto tako mi smo svojim srcima okrenuti džamiji i mimo naših obreda“, podsjetio je džematski imam Kenan ef. Ovčina. Protumačio je društveno-sociološki i moralne-etički značaj džamije u historiji muslimanskih naroda. „U zadnje vrijeme smo svjedoci raznih islamofobičnih nasrtaja na naše džamije. To nas neće pokolebati, jer mi znamo da je iz naših džamija polazila svaka plemenita ideja za opću dobrobit cijele zajednice. Tako će biti i u budućnosti“, kazao je -ef. Ovčina.

O važnosti izgradnje džemata i organizaciji vjerskog života u svom obraćanju govorio je i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. „Naše džamije najbolje ćemo održavati našim dolaskom na dnevne namaze. Trebamo imati na umu da vjernik koji krene u džamiju od izlaska iz kuće u je ibadetu“, podsjetio je -ef. Maksumić.

Osvrnuvši se na pomamu afirmiranja pesimizma i širenje „crnih vijesti“ u današnjem društvu kazao je da i lijepih vijesti u našim životima ima na pretek ali ih rijetko komentiramo. Jedna od tih lijepi vijesti je i predstojeći upis djece u novu mektebsku godinu. „Prošle godine na području Mostara imali smo u 41 mektebu upisano 1803 djece. Radosna vijest je da nam dolazi Kurban Bajram. Lijepa vijest je da će naši povratnici u Rijasetovoj akciji kupovine kurbana moći prodati svoje kurbane. Imamo povratne informacije da nekih od njih u toj akciji zarade godišnji porodični budžet. Širiti lijepe vijesti i govoriti o lijepom je ibadet“, istakao je ef. Maksumić.

Na kraju je prisutne vjernike podsjetio na važnost i značaj deset dana mjeseca Zu-l-hidžeta koji prethode Kurban bajramu. „Ti su dani, prema mišljenju ulema, bolje od ramazanskih dana zato se potrudimo da sva naša djela učinimo lijepim i mnogostruko korisnim“, poručio je -ef. Maksumić.

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel