MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Upriličen bajramski prijem

Rate this item
(0 votes)
foto: bljesak.info foto: bljesak.info

Ovo su dani koji okrepljuju našu pobožnost i vjernost Bogu, blagoslovljen period u kojem razmišljamo o osnovnim vrijednostima ljudskog života, jedna je od poruka tradicionalnog Bajamskog prijema mostarskog muftije Salema ef. Dedovića.

Prijemu na terasi Studentskog hotela prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine, ali i predstavnici svih vjerskih zajednica.

U svom pozdravnom obraćanju muftija je kazao kako bajrami imaju snažnu simboliku naše bremenitosti, prolaznosti i povratka Bogu, te su to dani nade i okrepe.

"Ovo je bajram žrtve koja označava nadilaženje sebičnosti i snaženje solidarnosti. Kurban je jasna razlika između idolopoklonstva i monoteizma, zabranjuje žrvtovanje čovjeka i podsjeća da je ljudski život svetinja. To podsjećanje je prijeka potreba u današnjem vremenu", poručio je muftija Dedović.

Muftija je kazao i kako je kurban stalna inspiracija u ljudskoj borbi za uspjeh na ovome i spas na onome svijetu, nada da se čovjek ne utopi u prolaznosti.

"Naša uloga kao vjernika je da širimo dobro. Bajrami imaju snažan društveni značaj, povezivanja i zbližavanja ljudi, u tome je i vrijednost ovoga našega tradicionalnog okupljanja", zaključio je Salem ef. Dedović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj pozdravio je prisutne u ime odsutnog odlazećeg vladike Grigorije, te predstavio imenovanog, a još neustoličneg episkopa vladiku zahumskog-hercegovačkog Dimitrija.

"Bajram nam daje zaista sjajnu poruku, jer naš praotac Avram ili Abraham ili Ibrahim, u takvoj poslušnosti prema Bogu, pokazao je svoje bogoljublje, a time i svoje čovjekoljublje. Nek nas pouči ovaj praznik i nek cijenimo život i službu Bogu", kazao je paroh Krulj.

U ime mostarskih franjevaca skup je pozdravio fra Iko Skoko kazavši da je čak sedamnaesti put na bajramskom prijemu kod muftije mostarskog.

"Veliki blagdani u našim religijama pomažu nam vidjeti gdje nam je srce. To su dani vanjskog slavlja, ali unutrašnjeg motrenja kako nam stoji srce u obredima. Da nam obredi ne budu bez srca, kao magija, već istinski susreti", poručio je fra Iko.
(www.klix.ba)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel