MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

"Drago mi je što sam ponovo vidio cijelu Hercegovinu na okupu”

Rate this item
(0 votes)

Uprkos neobično lošim vremenskim uslovima, oko hiljadu ljudi okupilo se u subotu uveče na velikom, zajedničkom iftaru, koji je upriličen na Podveležju, u sklopu manifestacije “Putevima pobjede Armije RBiH 2017.”

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji kojom se obilježava oslobađanje lijeve obale Mostara i platoa Podveležja od srbijansko-crnogorskih i lokalnih srpskih paravojnih snaga sredinom juna 1992. godine, što su operacije koje su uspješno izveli borci Armije Republike BiH.

Kako je u izjavi za portal StarMo objasnio član Organizacionog odbora manifestacije, jedan od ratnih komandanata, inače predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago, tradicionalni skup na Podveležju ove godine pao je u mjesecu ramazanu, pa je odlučeno da se sadržaj manifestacije prilagodi organizovanjem zajedničkog iftara, te prigodnim programom sa ansamblom iz Sarajeva sultan Mehmed Fatih.

Govoreći od 25-oj godišnjici od uspješnih akcija Armije RBiH, Špago je podsjetio da je u junu 1992. godine Samostalni bataljon odbrane Mostara oslobodio grad od agresorskih snaga, a u nastavku te operacije odred Teritorijalne odbrane Podveležja je “protjerao agresora sa tih prostora”. “Tada su zarobljene velike količine naoružanja i municije. Praktično, s tim operacijama, prvim pobjedama Armije RBiH  omogućeno je da kasnije naši borci uspješno brane Mostar i Hercegovinu od drugih agresora”, kazao je Špago.

Organizatori su ranije podsjetili da je u toj operaciji na Podveležju zarobljeno i 40 vojnika i oficira neprijateljskih snaga, a njen značaj je i u tome što se uspjelo spasiti preko četiri do pet hiljada stanovnika s tih prostora od progona i zločina, koje su doživjeli stanovnici rubnih dijelova platoa. Također, omogućeno je i da se veliki broj civila iz Nevesinja evakuira prema Mostaru.

Prisutnima - građanima koji su stigli iz cijele Hercegovine - se obratio i muftija mostarski, Salem ef. Dedović, pozivajući da Bošnjaci budu okupljeni oko ideje dobra i zajedništva. “Meni je drago da sam večeras vidio ponovo čitavu Hercegovinu na okupu. Vidio sam naše prijatelje iz Livna, njih želim posebno istaći, čini mi se da je njima bilo najdalje doći”, rekao je uz ostalo muftija Dedović.

Prethodno je pred mjesnom džamijom klanjan akšam - namaz i poklonjena hatma dova šehidima.

(starmo.ba / mostarski.ba)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel