MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Nova 1439. hidžretska godina obilježena u Medžlisu IZ Jablanica

Rate this item
(0 votes)

U srijedu 20. 09. 2017. godine sa akšam namazom musliani su zakoračili u novu 1439. hidžretsku godinu.

Bošnjaci Jablanice su tom prilikom zijaretili svoju Čaršijsku džamiju u Jablanici gdje je bio centralni svečani program za područje Medžlisa Islamske zajednice Jablanice povodom nastupanja Nove 1439. hidžretske godine. Bila je ovo i prilika da se okupljeni vjernici napoje zvucima milozvučnog učenja Kur´ana i mevluda, tokom programa kojeg su izveli imami Medžlisa islamske zajednice Jablanica na čelu sa glavnim imamom MIZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžićem. Prisutni su imali priliku i da poslušaju nadahnuti vaz i nasihat izaslanika muftije mostarskog h. Ilham ef. Puce, pomoćnika muftije mostarskog za vjerska pitanja.

Na početku programa poslije uvodnog učenja odlomka iz Kur'ana Ekrem ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednica Jablanica u svojstvu domaćina zaželio je dobrodošlicu svim džematlijama. Nakon njega su imami proučili po dio mevluda. Na kraju programa prisutni se obratio i naš večerašnji gost h. Ilham ef. Puce koji je govorio o hidžri i porukama hidžre. Na početku svog vaza prisutnima je prenio tole selame našeg muftije mr. Salema ef. Dedovića. Ilham ef. je u svom izlaganju na početku prvo upoznao Bošnjake Jablanice o historijskom kontekstu hidžre, da bi u nastavku svog predavanja kazao das u upravo hidžru I teret hidžre uz Poslanika s.a.v.s. iznijeli relativno mladi ljudi, omladina što je i nama svojevrsna poruka a i emanet našoj omladini da se prihvataju velikih poslova naše zajednice. H. Ilham ef. je kazao i da ovo putovanje iz Mekke u Medinu fizički nije nimalo lahko, to su se naše hadžije mogle uvjeriti, jer putovanje od Mekke u Medinu autobusima autoputem traje oko 6 sahati, dok su Poslanik s.a.v.s. sa svojim ashabom Ebbu Bekrom putovao 12 dana u neprijateljskim i teškim uvjetima, jer znamo da su im mušrici bili za petama i tražili da ih ubiju. Kako je istakao naš vaiz putovanje iz Mekke u Medinu je isplanirano u najsitnije detalje, plan njihovog kretanja i vodiča što je još jedan aspekt hidžre koja je i bila poruka jeste da je islam savršena vjera i svaki posao treba da se obavlja na najbolji mogući način.

I na kraju svog vaza Ilham ef. je kazao da jedini spas trebamo tražiti kod Allaha dž. š., to jeste u našim džamijama, te je završio svoj vaz sa ajetom Ako ga vi ne pomognete, pa Allah ga je po­mogao onda kada su ga oni koji ne vjeruju prisilili na seobu, kad je s njim bio samo drug njegov, kad su njih dvojica bila u pećini i kad je on rekao svome drugu: »Ne brini se, Allah je s nama.

Nakon vaza h. Ilham ef. Puce prisutnima se još jednom obratio glavni imam MIZ-e Jablanica h. Ekrem ef. Hodžić koji je priutnima čestitao novu hidžretsku godinu i još jednom pozvao roditelje da upišu svoju djecu u mekteb, te sve što im nije jasno da pitaju naše imame I muallime čija je uloga da odgajaju i obrazuju naše nove generacije. Nova hidžretska godina ima svoju poruku, a mi je dočekujemo na specifičan način. U Jablanici pokušavamo dati veći značaj ovom prazniku tako što djecu dovodimo u džamiju, da bi znali da su ovdje sigurni i da mogu doći i kada im je lijepo i kada su tužni ili u brizi. Djeca trebaju znati da je ovo njihova kuća bez obzira na sve – istakao je h. Ekrem ef. Hodžić.
Odlomkom iz Kur'ana koje je proučio Said ef. Husrep, sekretar MIZ-e Jablanica i dovom koju je proučio Muhamed ef. Burić, imam u džematu Ostrožac završen je ovaj svečani program. Poslije programa prisutni su kllanjali jaciju u džematu koju je predvodio Semir ef. Jahić, imam u džematu Donja Jablanica.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara. Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, r.a., a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda, s.a.v.s., iz Mekke u Medinu. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau a.s.

Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti. Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je, s.a.v.s., napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti. 

 (www.medzlis-jablanica.ba)

Hadis Dana

‎"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel