MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Medžlisu Islamske zajednice Mostar dodijeljen certifikat ISO standarda

Rate this item
(0 votes)

Agencija za certificiranje sistema upravljanja kvalitetom  DQS BH – BHCERT d.o.o. danas je uručila Certifikat ISO 9001:2015 Medžlisu Islamske zajednice Mostar. Certifikate mostarskom muftiji mr. Salem ef. Dedoviću, predsjedniku Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Mostar Ramizu Jelovcu i v.d. glavnog imama mr. Dini ef. Maksumiću uručio je direktor Agencije Derviš Čengić.

Proces definiranja procesa i aktivnosti trajao je dvije i po godine. Usklađen je sa zakonodavstvom BiH i pravilnicima Rijaseta IZ-e u BiH. „Sistem je, u skladu sa potrebama, otvoren i za mogućnosti dorade i primjene novih procedura koje nisu decidno definirane“, pojasnio je Čengić.  Ovaj certifikat u 130 zemalja širom svijeta posjeduje preko 60 000 firmi, a Medžlis IZ-e Mostar je, nakon Rijaseta u BiH prvi organ i institucija Islamske zajednice koji je u svom poslovanju uveo ISO standarde poslovanja.  „Iskustva koja smo stekli u Medžlisu IZ-e Mostar su iznad naših očekivanja i rado ih ističemo kao pozitivne primjere“, zaključio je Čengić.   

Medžlis IZ-e Mostar je po svojoj organizacionoj strukturi kompleksna i heterogena organizacija i preciziranje procedura sistema upravljanja pokazala se kao zahtjev savremenog vremena.  „Ovaj certifikat vrijedi u svijetu i po ovome će nas  prepoznavati, ne samo dosadašnji već i budući korisnici usluga. Za primjenu ovog standarda trebat ćemo promijeniti neke stare navike i time poboljšati naš zajednički sistem rada. Ne radi se ni o kakvom bauku i tih procesa se ne trebamo plašiti“, kazao je predsjednik Jelovac.  Pozvao je uposlenike i korisnike usluga da ISO standard prihvate kao olakšicu u poslovanju jer on je potreban Islamskoj zajednici i njenim sistemima funkcioniranja. 

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović ocijenio je da se radi o velikom iskoraku jer je u Mostaru smješteno sjedište Muftijstva ali i zbog činjenice da je Medžlis IZ-e Mostar najveći medžlis na području Muftijstva u kojeg su „uprete oči i nade“ svih drugih medžlisa. „Islamska zajednica nosi velike i složene terete i ona se s toga gleda drugačijim očima. Ova zajednica, osim baznih poslova, vjerskih pitanja, nosi i društvene odgovornosti našeg naroda. Jednostavno joj je to vrijeme nametnulo. Ne znam da li smo dovoljno svjesni te odgovornosti i stoga je stalno trebamo posjvesćivati“ rekao je muftija.  Čestitajući Medžlisu IZ-e Mostar muftija je kazao kako će uvođenjem ISO standarda svima biti lakše izvršiti svoje obaveze te da će njime biti otklonjeni mnogi nesporazumu a slika Zajednice biti jasnija i pregledna.

(www.medzlismostar.ba)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel