MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home/mostarsk/public_html/arhiva/images/1509
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1509
A+ A A-

Počela obnova posljednje u agresiji porušene džamije u Mostaru

Rate this item
(0 votes)

Klanjem kurbana jutros rano je označen početak obnove, posljednje u ratu porušene džamije na području Medžlisa IZ-e Mostar, džamije hadži Saliha Temima na Babunu. Ovom vjerskom činu prisustvovali su mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac, glavni imam Suljo ef. Cikotić i imam u džematu Balinovac Adnan ef. Jakirović.

Obnova džamije na Babunu prema mišljenju mostarskog muftije je jedan od značajnih događaja u Mostaru u posljednje vrijeme jer se radi o obnovi posljednje džamije porušene u agresiji na Mostar.

„Obnova džamije ima svoj historijski značaj zbog opredijeljenosti džematlija i Islamske zajednice u Mostaru da obnovi sve vjerske objekte. U odlučnosti smo da vratimo sve svoje simbole koji su nemilosrdno rušeni, ne samo u posljednjoj agresiji, već i u minulim sistemima, tokom socijalističke vlasti, Kraljevine Jugoslavije, jer su brojne od njih jednostavno zbrisane s lica zemlje. Danas nas posebno raduje opredijeljenost džematlija iz Ilića i okoline koji u ovom projektu prepoznaju veliku važnost, vide svoju obavezu i amanet da nastave kontinuitet življenja onako kao su to činili i njihovi preci. Sretni smo da će džamija ponovo okupljati ovu zajednicu muslimana“, kazao nam je muftija Dedović.

On je podsjetio da džamija u Ilićima ima historijski značaj i stoga što su njen džemat činili i čuveni alimi iz porodice Karabega, poput glasovitog mostarskog muftije Mustafe Sidki Karabega, prvog prevodioca Kur’ana na bosanski jezik Ali Riza Karabega i drugih. „Kao i druge ugledne mostarske porodice ovdje su Karabezi imali svoja imanja, svoje posjede. Ovdje postoji mnogo važnih događaja i činjenica koje obavezuju Islamsku zajednicu i muslimane Mostara da ne izgube vezu sa historijskim pamćenjem“, istako je muftija.

Prema projekcijama i planovima Islamske zajednice cijeli lokalitet oko džamije na Babunu bit će dostojno uređen, što podrazumijeva ugradnju ogradnog zida, ravnanje terena, uklanjanje šikare i neprimjerenog raslinja.

Muftija je poslao poruku džematlijama Mostara, pogotovo onim koji su rođeni ili su živili u Ilićima, da se shodno svojim mogućnostima uključe u ovu hairli akciju i da obnovu džamije na Babunu prepoznaju kao vrlo važan projekat. „Islamska zajednica zajedno sa svojim džematlijama je kadra i ovu obnovu dovesti do kraja“, rekao je. Prema prvim procjenama džamija bi, s Božijom pomoći, mogla biti obnovljena u narednih šest mjeseci.

Obnovom džamije na Babunu Islamska zajednica u Mostaru je prvi put nakon agresije u prilici da se upotpunosti posveti projektima budućnosti. „ Istinski smo zahvalni svim našim džematlijama, ljudima koji su bili na čelu Islamske zajednice, pregaocima koji su mukotrpno radili u obnovi porušenog kulturno historijskog nasljeđa. Nije to bilo nimalo lahko. Mi smo danas izvršili svoju obavezu obnove i sada se trebamo usmjeriti na projekte organiziranja vjerskog života u novim naseljima gdje nemamo vjerskih objekata, ali i u onim objektima koji su dosada obnovljeni“, zaključio je muftija.

Džamija hadži Saliha Temima u Ilićima izgrađena 1676. godine, potpuno je srušena paljenjem i miniranjem 1993 .godine. Naziv Džamija na Babunu dobila je po tome, što se mjesto na kojem je sagrađena zove Babun, jer su joj stanovnici bili Bogumili koji su se nazivali i Babunima. Bila je građena je od lomljenog kamena vezanog krečom i pokrivena četverostrešnim krovom pod pločom. Zaprema s haremom uz nju površinu od dunum i 240 m2. Džamija je radila sve do 1929.g. Temeljito je renovirana 1967.g. a kako to navodi Hivzija Hasandedić džamije je svečano otvorena učenjem mevluda dvije godine kasnije, 19.oktobra 1969.g. Tada je u njenom predvorju sagrađena jedna prostorija za mekteb, dovedena voda i montirane tri česme. Služila je svojoj svrsi kao prigradska džamija sve do posljednjeg rata. U njoj su učenici Medrese tokom ramazana predvodili sve dnevne namaze, a vjerska obuka je redovno, svake godine, organizirana prema planu i programu tadašnjeg odbora Islamske zajednice Mostar. Nažalost, u ovom dijelu Mostara, zbog poratnih migracija bošnjačko stanovništvo je u opadanju. Danas džamiji gravitira dvadesetak muslimanskih domaćinstava.

(www.miz-mostar.com)

Image Gallery

{gallery}1509{/gallery}

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel