MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Proučena hafiska dova Anisu Čiliću

Rate this item
(1 Vote)

Dana 11. marta 2017. godine u Čaršijskoj džamiji u Jablanici, proučena je hafiska dova mladom hafizu Anisu Čiliću. Ovom značajnom događaju svjedočili su mnogobrojni vjernici  koji su ispunili Čaršijsku džamiju u Jablanici. Pored imama Medžlisa Jablanica ovaj događaj su uveličali hafizi Kur'ana Alija ef. Rahman, muhafiz mladog hafiza, Ruhid ef. Nezir, imam Gradske džamije u Konjicu, Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese u Mostaru, mr. Salem ef. Dedović, mostarski muftija i Haso ef. Popara, izaslanik reisu-l-uleme u BiH dr. Huseina ef. Kavazovića.

Na samom početku u ime domaćina se obratio Ekrem ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Jablanica, koji je u svom obraćanju zahvalio svim gostima na dolasku i zaželio im toplu dobrodošlicu.

Zatim se prisutnima obratio mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, koji je svojim nadahnutim kazivanjem istakao da ga raduje činjenica da ponovo imamo hafize koji nisu iz reda uposlenika Islamske zajednice, te čestitao predsjedniku Medžlisa IZ Jablanica i glavnom imamu na ostvarenim rezultatima u kratkom periodu, istakavši da ovaj medžlis konstantno napreduje u svom radu. Nakon muftije prisutne su svojim učenjem odlomaka iz Kur'ana počastili hafizi, a mladi hafiz Čilić je proučio kratke sure iz Kur'ana. Zatim je dovu proučio muhafiz hfz. Alija ef. Rahman.

Nakon proučene dove prisutnima se obratio hfz. Haso ef. Popara, izaslanik reisu-l-uleme u BiH, koji je podsjetio na važnost učenja i čuvanja Kur'ana i podsjetio prisutne na značaj i veličinu Ali Fehmija Džabića, mostarskog muftije iz doba okupacije Austro-Ugarske.

Na kraju je hfz. Haso ef. Popara i svečano dodijelio hafisku diplomu hafizu Čiliću, te priznanje od fonda Bošnjaci. Nakon njega prisutnima se kratko obratio i predsjednik Medžlisa IZ Jablanica hadži Ramiz Zahirović, koji se u emotivnom izlaganju prisjetio stanja u Jablanici prije desetak godina i uporedio ga sa današnjim danom kada Jablanica dobija svog prvog hafiza. Predsjednik je također u ime Medžlisa IZ Jabalnica uručio priznanje i simboličnu hediju hafizu Anisu Čiliću. Nakon toga je uslijedilo čestitanje hafizu i time je završen ovaj svečani i radosni program.

Hafiz Anis Čilić je rođen 5.7.1993. u Jablanici. Završio je OŠ „Suljo Čilić“ u Jablanici 2008. godine, a potom Tursko-bosanski koledž u Sarajevu 2015. Diplomirao je Genetiku i bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu, a trenutno je 2. godina master-studija na istom odsjeku. Hifz je počeo učiti u oktobru 2014. sa muhafizom Alijom Rahmanom. Sa učenjem stranica je završio 28.3.2016., a potom su uslijedile pripreme za izlazak pred Komisiju Rijaseta. Hifz je pred Komisijom položio 14.2.2017. godine.

Hadis Dana

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel