MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Obilježena 23. godišnjica zločina u Mokronogama

Rate this item
(0 votes)

U srijedu, 10. avgusta 2016. godine, obilježena je 23. godišnjica zločina u Mokoronogama kod Tomislavgrada kada je od strane pripadnika HVO-a ubijeno devet civila Bošnjaka.

Program obilježavanja je upriličen uz spomen obilježje na lokaciji gdje su ubijene nevine žrtve. Moderator programa bio je džematski imam Admir ef. Vuković, a prisutnim su se obratili imam u gradskom džematu Edin ef. Kukić, fra Petar Drmić, načelnik Ivan Vukadin i mostarski muftija Salem ef. Dedović. U okviru programa nastupio je i hor “Bedr” iz Zenice.

Načelnik Vukadin je u svom obraćanju, između ostalog, rekao da je dan obilježavanja zločina u Mokronogama dan tuge zbog ubijenih žrtava i opomena da se takvo nešto nikad ne ponovi.

Pohvalio je trud i napore bošnjačkih predstavnika u vlasti koji su u saradnji s općinom uspješno realizovali projekat asfaltiranja puta do spomen obilježja, a za podršku koju je općina pružila u realizaciji ovog projekta Udruženje bošnjačkih porodica žrtava rata Mokronoge je načelniku Vukadinu uručilo prigodnu zahvalnicu.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović je iskazao riječi zahvalnosti načelniku, te općinskim i kantonalnim vlastima koje su pomogle da se poboljša infrastruktura i prilazni put spomen obilježju. Naglasio je da trebamo zajednički obilaziti mjesta stradanja nedužnih civila širom naše domovine. “Ovo je poruka kakav treba biti odnos prema žrtvama, bez obzira čije one bile, kojeg naroda”, rekao je muftija.

Muftija je istakao da je kontinuitet zajedništva, života u miru, razumijevanja i sporazumijevanja duvanjski kraj baštinio stoljećima. “Mi moramo svi zajedno biti graditelji mira, pomagači mira. Bosni i Hercegovini treba mir, nama svima treba mir, dobro okruženje, više povjerenja, više radosti. Ova zemlja zaslužuje to, njeni narodi zaslužuju to”, zaključio je muftija.

Hadis Dana

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Požurite sa dobrim djelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ili će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel