MUFTIJSTVO MOSTARSKO

Error
  • JFolder: :files: Path is not a folder. Path: /home2/mostarsk/public_html/arhiva/images/1526
Notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/1526
A+ A A-

Mevludskom svečanošću dočekana Nova hidžretska godina u Livnu

Rate this item
(0 votes)

U livanjskoj džamiji Hadži Ahmeda Dukatara, na Glavici, večeras (srijeda) je nakon akšam namaza priređena centralna mevludska svečanost u povodu nastupanja Nove, 1439. hidžretske godine.

Prisutne je pozdravio i čestitao Novu godinu glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić, dok je o značaju hidžre vaz održao muftija mostarski Salem ef. Dedović, nakon čega je u izvedbi hora MIZ Livno proučen mevludski program uz prigodne recitale najmlađih polaznika mekteba.

"Braćo i sestre, nas je ovdje u ovolikom broju, kao i u cijeloj našoj BiH vjera ujedinila. Mi smo narod koji stoljećima baštinimo islam na ovim prostorima, koji unosi radost i sreću u naše živote u kojima ima i kušnje.

Svako vrijeme ima svoje tegobe i kušnje, pa i naše, a kušnjama nas Uzvišeni Allah iskušava i opominje. Kušnja je bila i ovogodišnja žega, vatra, suša, kušnja je i ovo naglo zahlađenje, kušnje su poplave koje nas pogađaju, a mi često kao da smo i slijepi, i nijemi, i gluhi, pa ne vidimo, ne raspoznajemo Allahove znakove, zaokupljeni silnom tehnologijom i medijima, gubeći vlastitu suštinu. Uspjeha nema bez žrtve i iskušenja.

Žrtvu i iskušenje su podnijeli i naš Poslanik Muhamed s.a.v. i njegovi prvi sljedbenici. Oni su bili primorani na hidžru. Ali ne može biti hidžra sve masovnije iseljavanje u druge zemlje iz ove naše BiH. Moramo činiti sve da se ostaje i opstaje u ovoj zemlji, koju Bošnjaci sigurno najviše vole, jer nemaju druge domovine osim ove“, poručio je, između ostalog, muftija Dedović. Nakon mevludskog programa uslijedio je i vatromet.

(www.avaz.ba)

Image Gallery

{gallery}1526{/gallery}

Hadis Dana

"Strogo se cuvajte sumnjicenja, jer je sumnjicenje najlazniji govor." Buharija i Muslim

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Koristis Facebook?

Možes koristiti isti nalog za prijavu na naš sajt.

Prijavi se sa Facebook nalogom

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel