MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Seminar za imame s područja Muftiluka sarajevskog: Imam – čuvar naše duhovnosti

Rate this item
(0 votes)

U amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu u srijedu, 12. decembra, održan je seminar za imame iz svih medžlisa s područja Muftiluka sarajevskog.

Seminaru je prisustvovao muftija sarajevski prof.dr. Enes ef. Ljevaković, koji se na početku seminara obratio prisutnim imamima. U svom govoru muftija je čestitao imamima na brojnim aktivnostima i uspjesima u njihovom radu, zatim nekoliko smjernica i savjeta uputio imamima, te sa njima podijelio određenu zabrinutost u pogledu pojedinih aktuelnih društvenih pojava i dešavanja u našem društvu.

Svoja izlaganja na seminaru imama imali su i mr. Salem ef. Dedović, muftija mostarski, zatim hfz. mr. Mensur ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, te Sulejman ef. Kurtanović, dugogodišnji imam.

Mostarski muftija prezentirao je imamima u Sarajevu različite i specifične aktivnosti Mostarskog muftijstva kao i ambijent u kojem rade i djeluju imami na području ovog Muftiluka. U svom izlaganju muftija Dedović istakao je važnost i ulogu imama u Hercegovini, koji su bez sumnje ne samo čuvari naše duhovnosti već i bedem koji u svakom pogledu štite interese i naslijeđe našeg naroda i domovine.

Hfz. Mensur Malkić govorio je o simbolima islamske tradicije Bošnjaka kao i simbolima imamskog poziva. U svom izlaganju hfz. Malkić posebno je naglasio ahmediju, koja je prepoznatljiv i jedan od najvažnijih simbola imamskog poziva. Hfz. Malkić je kroz brojne primjere istakao važnost čuvanja dostojanstva i čistote ahmedije.

Na kraju seminara prisutnim imamima obratio se i penzionisani imam Sulejman ef. Kurtanović, koji je neka svoja interesantna i bogata iskustva podijelio s imamima.

Moderator seminara bio je dr. Abdulgafar ef. Velić.

(www.muftijstvosarajevsko.ba)

We have 3 guests and no members online

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel