Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka mostarskog biće održana na igralištu pored džamije "Bosanski mudžahidi" u U.S.R.C. "Midhat Hujdur Hujka" u Mostaru, a bajram-namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović.

Vrijeme bajram-namaza je u 6 sati i 13 minuta. Prvi dan Kurban-bajrama, prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je u petak, 31. jula 2020. godine.

Prema instrukcijama Rijaseta IZ-e u BIH sabah-namaz u džematu će klanjati samo imam i članovi džematskog odbora.

Vjernicima je preporučeno da sabah-namaz klanjaju u kućama i da na mjesta okupljanja dođu samo 15 minuta prije klanjanja bajram-namaza. 

Iz Ureda mostarskog muftije pozvali su vjernike da prilikom obavljanja bajram-namaza strogo poštuju zaštitne mjere koje su na snazi, da se pridržavaju preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa.

- Potrebno je nositi masku i održavati propisanu fizičku distancu. Čestitanje će se obaviti bez fizičkog kontakta i sa propisane distance - navodi se u saopćenju za javnost. 

Svim džematskim odborima i imamima iz Muftijstva su preporučili da se namaz obavlja na otvorenom, na prostoru oko džamije i na privremenim musalama.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog neće se organizovati zbog pogoršane epidemiološke situacije.

(H.E./Preporod.info)


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?