MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

U Mostaru otvorena prva galerija kaligrafije u Bosni i Hercegovini

Rate this item
(0 votes)

„Ovakvi prostori trebaju Islamskoj zajednici. I gradu Mostaru treba galerija kaligrafije. Ovaj grad je grad umjetnosti, kulture i duhovnosti. U ovom gradu su ljudi stoljećima davali značajan doprinos na tim poljima i na taj način afirmisali naše ime i naš identitet diljem svijeta“, kazao je sinoć (24.1.2019.god.) na otvorenju prostorija Udruženja „Kaligraf“ i galerije kaligrafije mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Zajedno sa muftijom prostorije su presijecanjem vrpce otvorili direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Sarajevu prof.dr. Muhamed Alu Šejh i dugogodišnji predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac.

Opremanje prostorije sa dvjema važnim funkcijama: galerijskog prostora i održavanje edukativnih kaligrafskih radionica svesrdno su podržali Kulturni centar „Kralj Fahd“ i Medžlis IZ-e Mostar. Dakako, Islamska zajednica je proteklih osam godina kontinuirano podržavala rad eminentnog stručnjaka u oblasti kaligrafije profesora Muniba Obradovića koji je i formalno predsjednik Udruženja. Udruženje je nastalo kroz uspješno organizirane kaligrafskih radionica i izložbi njegovih članova u Mostaru i drugim bosanskohercegovačkim gradovima. U kratkom obraćanju profesor Obradović se posebno zahvalio muftiji mostarskom Salem ef. Dedoviću za podršku u njihovom dugogodišnjem radu. „Rezultati stremljenja udruženja Kaligraf vidljivi su svuda oko nas. Mnogo naših levhi krasi brojne prostore. Oni nisu samo rezultat rada naših članova već šire podrške društva, društvenih, vjerskih i kulturnih institucija“, istakao je prof. Obradović.

Na ovaj način, kako je to primijetio muftija, kaligrafija je na velika vrata vraćena u Mostar, za što nesumnjivo najveće zasluge pripadaju profesoru Obradoviću. Uz njega se već afirmiralo nekoliko vrsnih kaligrafa. Muftija je izrazio nadu da će rad ovog Udruženja i galerija kaligrafije na najbolji mogući način prezentirati našu raskošnu duhovnu baštinu i kulturu, kako bosanskohercegovačkim građanima tako i brojnim stranim turistima.

Direktor Kulturnog centra „Kralj Fahd“ u Sarajevu prof.dr. Muhamed Alu Šejh podršku u radu udruženja kaligraf smatra samo jednim segmentom obaveze koju pružaju narodima Bosne i Hercegovine. „Mi dobro poznajemo važnost strateškog položaja Mostara i svjetskog interesa za ovaj grad i smatramo da je ovo jedan važan segment koji zaslužuje našu pažnju“, istakao je direktor on. Njemu je od ranije poznat rad Muniba Obradovića čije se levhe nalaze na velikom tornju iznad Kabe u Meki. „S ponosom možemo reći da se otisak Mostara nalazi na najsvetijem mjestu u Meku. To je nešto posebno, nešto što bi priželjkivali mnogi Arapi, ali ta čast pripala je Munibu i gradu Mostaru“, kazao je Alu Šejh.

Tokom svečanosti prisutnima se obratio i ministar obrazovanja u Vladi HNK-a Rašid Hadžvić istaknuvši da mu pričinjava posebno zadovoljstvo da je Munib kao svjetski poznati umjetnik odlučio živiti i raditi u Mostaru. „Mislim da će ovo biti prostor u kojem će se osjetiti ona prefinjena nit naše kulture i duhovnosti. S obzirom da se galerija nalazi u Starom gradu i veliki broj turista imat će priliku da posjete galeriju i upozna se sa ovom vrstom umjetnosti“, ocijenio je Hadžović.

Tokom svečanosti profesor Munib Obradović uručio je i zahvalnice ljudima koji su mu pomogli da i u Mostaru ostvari značajne rezultate na polju afirmacije kaligrafije. Zahvalnice je dodijelio Ramizu Jelovcu, prof. dr. Muhamedu Alu Šejhu i muftiji Salem ef. Dedoviću.

Na kraju programa otvorena je i prva izložba članova udruženja Kaligraf pod nazivom „Lijepa riječ“. Izložbu je zvanično otvorio muftija Dedović.

Hadis Dana

‎"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel