MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Dvodnevna posjeta medžlisima Glamoč, Livno i Tomislavgrad

Rate this item
(0 votes)

Posjeta Glamoču

Mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović boravio je sa saradnicima u dvodnevoj posjeti medžlisima Glamoč, Livno i Tomislavgrad, šestnaestog i sedamnaestog dana ramazana.

Muftija je u mubarek noći Lejletu-l-Bedr boravio u Glamoču. U čast muftije i njegovih saradnika, a u saradnji sa organizacijom Hajrat upriličen je zajednički iftar u Gradskoj džamiji, kojem su, među brojnim gostima, prisustvovali i predsjednik medžlisa Arif Kovačević, glavni imam Muhamed-ef. Dragolovčanin i predsjednik BZK "Preporod" Glamoč Amel Saltaga.

Teravih namaz predvodio je hfz. Bedri Murat iz Turske koji lijepim učenjem Kur'ana nadahnjuje i uveseljava vjerničke duše, a koji je cijelog ramazana gost Medžlisa Islamske zajednice u Glamoču.  

U svom obraćanju nakon teravih - namaza muftija je istakao da se u odabranoj noći Lejletu-l-Bedra sjećamo veličanstvene pobjede prvih muslimana, na čelu sa Poslanikom, a.s, što je bio događaj koji je odredio sudbinu islama i muslimana.

“Iz događaja bitke na Bedru valja razumjeti šta je odnijelo prevagu, a to je ljubav, povjerenje i solidarnost među braćom. Bila je to jedinstvena zajednica koju nisu nagrizale podjele, nesloga i trvenje”, rekao je muftija.

Govoreći o čistoći ljudskih srca i moralnim vrijednostima muftija je rekao: “Naša snaga je u nama, u tome koliko smo spremni da dobrotu koja je u nama probudimo i objedinimo u zajednički interes i zajedničko dobro.”

U petak, sedamnaestog dana ramazana, muftija i saradnici posjetili su vakufsku poslovnu zgradu Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, čija je izgradnja u toku.

Upriličena je i posjeta džamiji Malkoč-bega u selu Malkočevci, čija je obnova u završnoj fazi.

Posjeta Livnu

U petak, sedamnaestog dana ramazana,  mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović sa svojim saradnicima posjetio je Medžlis Islamske zajednice Livno gdje se prije džuma-namaza susreo sa predsjednikom medžlisa hadži Hajrudinom Maksićem i glavnim imamom Dževad-ef. Hadžićem, koji su ga upoznali sa stanjem vjerskog, kulturnog i ukupnog života na području ovog medžlisa sa posebnim osvrtom na realizaciju ramazanskih aktivnosti.

Muftija je u Ćurčinici džamiji predvodio džuma-namaz i održao hutbu. U hutbi je govorio o blagodatima mubarek mjeseca ramazana i svevremenskim porukama bitke na Bedru.

Naglasio je da nas te poruke trebaju motivirati i iznova nam dati novu nadu, podstrek i poticaj da popravljamo sebe, svoje djelovanje, stanje u svojim porodicama i ukupnom društvu. Poslije džuma-namaza muftija i saradnici su učili mukabelu u Ćurčinici džamiji.

Posjeta Tomislavgradu

Sedamnaestog dana ramazana mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović sa svojim saradnicima posjetio je i Medžlis Islamske zajednice Tomislavgrad. U džematu Stipanjići klanjao je ikindiju-namaz i obratio se prisutnim vjernicima.

Govoreći o blagodatima mubarek mjeseca ramazana muftija je rekao da su nam date da nas okrijepe i osnaže i da nas podsjećaju da trebamo skladno živjeti u lijepim međusobnim odnosima. Kazao je da nas ibadeti izgrađuju i da se na taj način potvrđujemo kao muslimani.

Nakon Stipanjića muftija i saradnici su posjetili i džemat Omerovići gdje su se susreli sa imamom džemata Džemail-ef. Hujdurom i džematlijama, koji su ga upoznali sa prilikama u ovom džematu i ramazanskim programima i sadržajima koji se realizuju.

 

 

Hadis Dana

‎"Čovjek je vjere svog prijatelja, pa neka čovjek gleda s kim će se družiti." Ahmed, Ebu Dawud, Tirmizi

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Koristis Facebook?

Možes koristiti isti nalog za prijavu na naš sajt.

Prijavi se sa Facebook nalogom

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel