MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Svečanom ceremonijom otvorena džamija u Lizopercima

Rate this item
(2 votes)

U selu Lizoperci, u subotu, 22. jula, svečanom ceremonijom otvorena je jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, te džamija koja je ujedno i nacionalni spomenik naše zemlje. Obnova i ponovno stavljanje u funkciju džamije u Lizopercima je proces koji je trajao punih 14 godina, a na tom putu je uloženo jako dosta truda, volje, vremena i finansijskih sredstava.

Program svečanog otvaranja počeo je na platou ispred džamije u 11:30 sati, a prisustvovao mu je veliki broj zvanica, predstavnika vjerskog i političkog života, predstavnika lokalne zajednice, te vjernika koji su došli iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Na samom početku prisutnima se obratio imam džamije u Lizopercima, Amir ef. Drežnjak. U svom govoru zahvalio se svima koji su došli na ovaj veliki događaj, te svima onima koji su na bilo koji način doprinjeli u obnovi džamije i pripremi same ceremonije otvaranja.

U nastavku su se prisutnima obratili: glavni imam MIZ-e Prozor- Safet ef. Pozder, župnik župe Gračac- fra Mato Topić, predsjednik Općinskog vijeća Prozor- Esad Dželilović, muftija mostarski- Salem ef. Dedović, izaslanik reisu-l-uleme, vojni muftija- Hadis ef. Pašalić. Između obraćanja današnjih gostiju svojim lijepim glasom prisutne su sa nekoliko ilahija počastile članice hora „Tesnim“ iz Jablanice. Po završetku predviđenih obraćanja, uslijedila je i dodjela zahvalnica onima koji su dali svoj veliki doprinos u izgradnji ove zaista prelijepe džamije. Program je vodio Nihad ef. Ahmetović.

Nakon dodjele zahvalnica proučena je dova, te se pristupilo i samom činu svečanog otvaranja džamije. Izaslanik reisu-l-uleme, Hadis ef. Pašalić i muftija mostarski, Salem ef. Dedović svečano su preuzeli ključeve, te u pratnji tekbira simbolično otključali džamijska vrata, čime je ona i svečano otvorena. U nastavku je veliki broj vjernika ušao u džamijske prostorije, koje su bile premale da prime sve vjernike, pa se podne namaz  klanjao i na samom platou ispred i okolo džamije.

(www.prokrug.ba)

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel