MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Održan stručni aktiv vjeroučitelja i promocija publikacije „Ideologija Tekfira i nasilni ekstremizam“

Rate this item
(0 votes)

U srijedu, 16. januara 2019. godine, održan je redovni aktiv vjeroučitelja sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prisutni su bili i vjeroučitelji iz drugih kantona koji teritorijalno pripadaju Muftiluku mostarskom.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija „Ideologija Tekfira i nasilni ekstremizam“ koju je pripremila komisija Vijeća mutfija Islamske zajednice. O publikaciji su govorili muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed Husić i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham-ef. Puce.

Muftija je podsjetio da su vjeroučitelji dio jedinstvenog sistema Islamske zajednice na polju obrazovanja koje se organizuje kroz institucionalne oblike poučavanja islamu i islamskim vrijednostima kroz nastavu u medresama, kao i nastavu islamske vjeronauke u javnim državnim osnovnim i srednjim školama. 

Muftija je istakao da su danas potrebni koncepti koji ohrabruju, koji daju nadu i koji osnažuju vjeru. Vjeronauka je duhovno nadahnuće, moralna okrepa koja u moru današnjeg beznađa dolazi kao nada, humanizira mladog čovjeka i popravlja društvo. Naglasio je da je posao vjeroučitelja častan i dostojanstven i pozvao ih da budu odgovorni u zadacima koji su im povjereni.

Nakon promocije doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku i dr. Ahmed Husić, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar održali su stručne radionice.

We have 10 guests and no members online

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel