U srijedu, 16. januara 2019. godine, održan je redovni aktiv vjeroučitelja sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona. Prisutni su bili i vjeroučitelji iz drugih kantona koji teritorijalno pripadaju Muftiluku mostarskom.

Ovom prilikom predstavljena je i publikacija „Ideologija Tekfira i nasilni ekstremizam“ koju je pripremila komisija Vijeća mutfija Islamske zajednice. O publikaciji su govorili muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed Husić i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva mostarskog Ilham-ef. Puce.

Muftija je podsjetio da su vjeroučitelji dio jedinstvenog sistema Islamske zajednice na polju obrazovanja koje se organizuje kroz institucionalne oblike poučavanja islamu i islamskim vrijednostima kroz nastavu u medresama, kao i nastavu islamske vjeronauke u javnim državnim osnovnim i srednjim školama. 

Muftija je istakao da su danas potrebni koncepti koji ohrabruju, koji daju nadu i koji osnažuju vjeru. Vjeronauka je duhovno nadahnuće, moralna okrepa koja u moru današnjeg beznađa dolazi kao nada, humanizira mladog čovjeka i popravlja društvo. Naglasio je da je posao vjeroučitelja častan i dostojanstven i pozvao ih da budu odgovorni u zadacima koji su im povjereni.

Nakon promocije doc. dr. Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku pri Upravi za obrazovanje i nauku i dr. Ahmed Husić, savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar održali su stručne radionice.


Islamski centar Mostar

Nekadasnja linija razgranicenja kao linija pomirenja?