Jedan od osam nasljednika katoličke porodice Trlin, porijeklom iz Konjica, a nastanjen u Hrvatskoj, ne odustaje od širenja laži i raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima svojim netačnim i neistinitim navodima kada je riječ o džamiji koja je izgrađena u naselju Donje Selo u Konjicu, saopćio je Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Konjic.

U saopćenju navode kako se ne stišava hajka oko ovog slučaja, te da se mediji i portali ponovo utrkuju da prenesu gnusne laži, bez ikakvog osjećaja da provjere informacije.

- Portal Klix je objavio novi tekst pod nazivom "Hrvatska porodica Trlin ne odustaje od rušenja džamije u Konjicu, traže međunarodnu pomoć", iako je spomenuti medij tražio izjašnjenje predstavnika MIZ Konjic i poznate su mu činjenice u vezi navedenog slučaja - naglasili su iz Medžlisa.

Upozorili su da mediji, a posebno "Večernji list" koji je započeo hajku i objavio članak "Obitelj Trlin traži rušenje džamije na svom zemljištu", senzionalistički i tendeciozno žele lažima prikriti stvarni motiv hajke: Sve je ok, ali je problem u tome što je na tom zemljištu izgrađena džamija.

- Medžlis Islamske zajednice Konjic je 2017. godine izgradio džamiju na svom zemljištu, poštujući sve zakonom predviđene procedure. Na temelju notarski obrađenog ugovora o kupoprodaji, Žaklina Tadić kao prodavac prodala je kupcu Hami Masleša nekretninu, a Hamo Masleša je istu poklonio Islamskoj zajednici u BiH, Medžlisu Islamske zajednice Konjic, na kojoj je kasnije izgrađena džamija - podsjećaju iz Medžlisa Konjic.

Navode i da predmet ugovora o kupoprodaji, odnosno poklonu spornih nekretnina, su nekretnine koje su u momentu zaključenja ugovora o kupoprodaji zemljišni-knjižno vlasništvo prodavca Žakline Tadić, koje nije osporeno do momenta zaključenja predmetnih ugovora.

Stanje vlasništva nije osporeno ni u momentu kada je kupac po osnovu zaključenih ugovora ishodio uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, pa je isti na zakonit način, to jest, na osnovu valjanog pravnog posla stekao pravo vlasništva na predmetnim nekretninama. Tužitelji su tek nakon izvršene prodaje i uknjižbe na ime kupca, odnosno poklonoprimca, te započetih radova pokrenuli parnični postupak radi utvrđenja svojih suvlasničkih dijelova.

- Zvonimir Trlin i drugi u augustu 2017. godine podnijeli tužbu protiv Žakline Tadić, Medžlisa Islamske zajednice Konjic i Hame Masleša, tražeći da se ugovor poništi, navodeći pravo suvlasništva nad predmetnom parcelom, iako su papiri tokom zaključenja kupoprodajnog ugovora bili "čisti kao suza", što su utvrdile i sve relevantne institucije. Tužitelj Zvonimir Trlin nije se odrekao svojih suvlasničkih prava na dijelu nekretnine koju je Žaklina Tadić kupoprodajnim ugovorom prodala za iznos od 20.000,00 KM, pa je istom pripalo pravo na dio vrijednosti sporne nekretnine srazmjerno njegovom suvlasničkom dijelu od 1/8, što iznosi 2.500,00 KM koji mu je dužna nadoknaditi Žaklina Tadić" - pojašnjava se u saopćenju.

Medžlis Islamske zajednice Konjic još jednom poručuje da džamija u Donjem Selu nije izgrađena na zemljištu u vlasništvu Hrvata, već po običaju darivanja zemljišta (dobročinitelja) za takvu namjenu.

Znači, Medžlis Islamske zajednice Konjic je izgradio vjerski objekat na svom zemljištu, na zemljištu koje je prethodni vlasnik legalno kupio za iznos od 20.000,00 KM, a potom nakon proteka vremena od godinu i po, poklonio Medžlisu Islamske zajednice Konjic.

Za gradnju džamije u naselju Donje Selo dobivene su sve potrebne dozvole od nadležnih organa.

- Zbog klevete i štete nanesene ugledu iznošenjem neistinitih činjenica, Medžlis Islamske zajednice Konjic je podnio tužbu Sudu protiv Večernjeg lista i Zvonimira Trlina. Medžlis Islamske zajednice Konjic ostaje otvoren i dostupan za sve novinare koje zanima istina i koji se, u cilju objektivnog izvještavanja drže etičkih kodeksa novinarstva - zaključuje se u saopćenju.

(MINA)