Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar danas je na stadionu Bjelopoljca u Potocima organizirao tradicionalnu mektepsku olimpijadu. Ovo jedinstveno sportsko druženje polaznika mektepske nastave organizirano je trinaesti put za redom.

Na njemu je, uz pratnju svojih mualima i muallima, učestvovalo oko 800 djece iz 39 mostarska mekteba. Primani cilj sportskih natjecanja polaznika mekteba je praktična primjena usvojenih znanja i izgradnja moralno etičkih vrijednosti kao temeljnih karakternih osobina svakog pojedinca.

Olimpijadu je svečano otvorio glavni imam mr. Dino-ef. Maksumić. Uz podsjećanje da svaki čovjek tokom svog života treba biti svjestan blagodati zdravlja, slobode, mira i bereketa koje mu Svevišnji Stvoritelj dariva naglasio je da su sportska takmičenja prilika svakome od njih da se potvrde kao brižne osobe, korektne i fer plej takmičari na sportskim terenima, da se uče kolegijalnosti i timskom radu, jer će na taj način potvrditi i sve ono što su naučili u mektebu.

- Mi smo muslimani i u svemu slijedimo našeg Poslanika Muhameda a.s - poručio je ef. Maksumić.

Olimpijada će, prema mišljenju njihovih mualima dodatno potaknuti učenike da se svesrdnije angažiraju u procesu sticanja mektepskih znanja. Nedim Hondo, mualim mekteba u Gornjem Zaliku, ističe kako tokom cijele godine u mektebu, uz obavezni nastavni plan i program, imaju konstante sportske aktivnosti, a ovo je prilika da pokažu svoje vještine i vrijednosti i svojim kolegama iz drugih mekteba.

- Ovo je za njih glavni događaj tokom godine. Ovo je prilika da se upoznaju sa drugima i da grade duh prijateljstva s njima“, kaže ef. Hondo. I sam je bio učesnik jedne davne olimpijade organizirane u Donjoj Drežnici koje se s radošću i ponosom i danas živo sjeća. „Bilo je to jedno nevjerovatno iskustvo koje i danas pamtimo i zbog toga smo posebno radosni što nešto slično mogu doživjeti i naši učenici. Pogotovo su mi žive slike zajedničkog uzimanja abdesta na rijeci Drežanci i zajedničkog klanjanja podne namaza - prisjetio se ef. Hodno.

S velikim oduševljenjem da imaju priliku učestvovati na olimpijadi govore i učenice i učenici mostarskih mekteba. Hana Marić iz mekteba Dračevice svoje će vještine pokazati na odbojci. Prije svega drago joj je da je dio ugodnog ambijent i da će vrijeme provesti u lijepom druženju. Njena prijateljica Lamija Crnomerić uz osjećaje dobrog druženja kaže da joj je cilj pobijediti na takmičenju. Šejma Šemić u prvi plan ističe mogućnost da će upoznati nove prijatelje s kojima će dalje graditi dobre odnose.

Ilham Beglerović učenik sedmog razreda OŠ Drežnica, pak, kaže da je došao da pobijedi sve protivnike jer je siguran u kvalitet odličnog fudbalera. Njegov prijatelj Dženis Pendić, naglašava da je došao samo da se zabavi i provede ugodno vrijeme sa ostalom djecom iz drugih mostarskih kvartova i naselja.

Prema propozicijama mektepske olimpijade takmičari su pokazali svoje vještine u nekoliko sportskih disciplina, atletika (utrka na 50 metara po starosnim kategorijama) malom nogometu, odbojci, povlačenju konopca, utrci u džakovima, stonom tenisu, kombinovanim igrama (dan - noć, igre s čunjevima, između dvije vatre), ali i rekreativnim disciplinama poput igre na toboganima. Nakon zajedničkog klanjanja podne namaza na stadionu „Bjelopoljca“ planiran je zajednički ručak i zajedničko čišćenje terena na kojem su proveli nezaboravan dan u druženju i sportskom takmičenju.

 • IMG_0008
 • IMG_0026
 • IMG_0029
 • IMG_0031
 • IMG_0037
 • IMG_0038
 • IMG_0042
 • IMG_0049
 • IMG_0051
 • IMG_0055
 • IMG_0057
 • IMG_0059

(H.E./Preporod.info)


Islamski centar Mostar