MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

Vrtić „Zemzem“ domaćin prvog stručnog seminara za uposlenike predškolskog odgoja Islamske zajednice

Rate this item
(0 votes)

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar i vrtića Zemzem u Mostaru je tokom vikenda 5. i 6. maja održan seminar o temi “Razvojni proces djeteta do polaska u školu”. Cilj ovog seminara kako je naglasila direktorica vrtića Zemzem Minja Sefić je dodatna edukacija odgajatelja angažiranih vrtićima čiji osnivač je Islamska zajednica. „ Seminar je početak budućih edukativnih procesa. Nadamo se da će ovu inicijativu podržati i sa nivoa Rijaseta IZ-e u BiH“, kazala je Sefić. Na seminaru su učestvovali odgajatelji iz Mostara, Brčkog, Janje, Kiseljaka, Tešnja i Odžaka. Fokus predavanja bio je usmjeren

Na razvoji proces djeteta predškolske dobi. „Cilj nam je znanstveno sagledavati tokove predškolskog odgoja i usaglašavanje naših zajedničkih iskustava s tim tokovima“, naglasila je Sefić.

U radu seminara radove su prezentirali dr. Adi Palić, dr. Elvedin Habibija, nutricionizma mr. Nevena Pandža, doc.dr.Nusreta Kepeš i mr.Barima Haćam. Seminar je otvorio mostarski muftija Salem ef. Dedović. On je izrazio radost da se seminar održava u Mostaru naglasivši da je iskustvo Medžlisa IZ-e Mostar na osnivanju Dječijeg vrtića pri Islamskoj zajednici pomoglo i drugim sredinama da razviju slične projekte. „Ime našeg vrtića je prepoznatljivo u široj zajednici zahvaljujući činjenici da realiziran kroz iskren nijet i oslanjanje na Uzvišenog Allaha dž.š. Rezultate koje ostvaruje vrtić Zemzem s ponosom možemo isticati na svim nivoima društvenog djelovanja. Povjerenje koje su nam ukazali roditelji djece je privilegija koja sa sobom nosi i veliku odgovornost“, poručio je muftija.

Enver Tursunović direktor predškolske ustanove „Evlad“ iz Brčkog govoreći o važnosti seminara kazao je da je on vrlo dragocjen jer pomaže i menadžmentima i odgajateljima. „Vjerovali smo da možemo postići dobre rezultate i da iz dana u dan vrtići koji djeluju u okrilju Islamske zajednice su sve bolji i uspješniji. Sretan sam da danas možemo razmijeniti mišljenja i iskustva“, kazao je Tursunović.

Mr. Barima Haćam, sociolog dječije psihologije, rado se odazvala na poziv organizatora. Ona smatra da svi koji su uključeni u obrazovanje konstanto se moraju dodatno obrazovati jer ih promjene u društvu i tehnološki napredak na to primorava. „ Izuzetno cijenim bilo čiji trud i napor da se dodatno educira i da omogući uposlenicima da dobiju priliku da razmijene iskustva i dileme s kojima se susreću“, kazala je Haćim. Komentirajući odlike odgoja i obrazovanja u aktuelnom društvenom trenutku s naglašenom upotrebom modernih tehnologija ona je kazala kako danas imamo sve više djece u ranoj fazi života postali ovisnici od modernih tehničkih pomagala.

„ Imamo puno djece koja provode vrijeme na različitim ekranima, televizijama, ipodima, telefonima, a roditelji im nisu u stanju sa svojim znanjem pomoći i pratiti ih šta rade. Tendencija je da djeca jako rano počnu koristiti aparate i instrumente. Moj stav je da nema nikakve potrebe da se djeca u predškolskoj dobi time služe“, kazala je Haćam. Preporučila je da roditelji preduprijede zloupotrebe modernih tehnologija i da djeci pomognu naučiti kako se okoristiti Internetom kako ne bi postali samo puki konzument.

(www.medzlismostar.ba)

Posjeti web

Hadis Dana

Od Ebu Zerra, r.a. se prenosi da je Poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, rekao: „Boj se Allaha gdje god bio, loše djelo poprati dobrim ono će ga obrisati i lijepo se prema ljudima ophodi“. (Tirmizi) Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani