MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

MIZ Mostar: Nezakonito korištenje zemljišta iza robne kuće HIT

Rate this item
(0 votes)

Saopćenjem za javnost oglasio se Medžlis Islamske zajednice Mostar.

U saopćenju se kaže: “Medžlis Islamske zajednice Mostar s dubokim osjećajem povrijeđenosti najoštrije osuđuje inicijative i najave preduzeća MO-parking, objavljene na portalima, da zemljište iza bivše Robne kuće HIT bespravno i protuzakonito počne koristiti kao parking prostor.

S dubokom nevjericom da cjelokupna mostarska javnost prešućuje samoinicijativno prisvajanje javnih površina ili samoinicijativno donošenje odluka gradskog čelništva, bez poštivanja zakonitosti, procedura i stvarnih nadležnosti Medžlis IZ-e Mostar podsjeća domaću i međunarodnu javnost da već 17 godina kontinuirano i sistematski ulaže napore na povratu bespravno oduzete vakufske imovine koju su tokom cijelog jednog stoljeća vladajuće strukture koristile argumentom sile i nasilja. Šokirani smo činjenicom da se na sličan način odnosi i aktuelna vlast u Mostaru koja nije spremna primijeniti, ranijih godina usvojenu, i za njih obavezujuću, Odluku Gradskog vijeća da se na tom mjestu ne može graditi nikakav parking i da su drsko ignorisali zahtjeve mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića da se na tom lokalitetu izvrše kontrolna arheološka iskopavanja jer, pokazalo se proteklih godina, da se upravo na tom dijelu nalaze posmrtni ostaci muslimana Mostara ukopavanih u Lakišića harem.

Medžlis IZ-e Mostar neće i ne može mirno posmatrati ovaj vid obespravljivana i ponižavanja. S tim u vezi poduzet će sve zakonom predviđene mjere kod nadležnih političkih, pravosudnih domaćih i međunarodnih subjekata kako bi se utvrdila odgovornost gradskog rukovodstva, a protiv preduzeća MO parking u najkraćem roku podnijet će krivične prijave”, stoji u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar.

Ko je na portalu: 85 gostiju i nema prijavljenih članova

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Odustani