Logo
Print this page

Otkrivanje šehidskog spomen-obilježja u Rabini

Rate this item
(0 votes)

Danas je u mjestu Rabina otkrivanjem tri šehidske spomen-ploče odana počast šehidima.

Na prvoj ploča uklesana su imena civilnih žrtava rata: Gaštan (Mumina) Dervo, Mičijević (Ibre) Đulsa, Mičijević (Derve) Fadila, Mičijević (Mehmeda) Fatima, Gaštan (Rame) Mumin, Hajdarović (Salke) Hava, Šehić (Osmana) Fata.

Na drugoj ploči uklesana su imena poginulih boraca i to: Šehić (Salke) Mirsad, Gaštan (Šaćira) Ibro, Gaštan (Rame) Salko, Gaštan (Derve) Esad, Gaštan (Mumina) Emir, Gaštan (Mumina) Nedžad, Hajdarović (Alije) Enver, Hajdarović (Salke) Adem i Gaštan (Omera) Elvir.

Na trećoj spomen ploči uklesana su imena: Alihodžić (Ramiza) Edin, Delić (Huseina) Hamdija, Isić (Sejfe) JAsmin, Jazvin (Ibrahima) Ramiz, Klico (Mustafe) Halid, Medar (Mirsada) Meridin, Muharemović (Abaza) Nedžad, Redžo (Salke) Salko, Sadžak (Mehe) Meho, Šahović (Zajke) Suad, Terzić (Sulje) Ernest, Turajlić (Mustafe) Samir, Vila (Adema) Miralem, Behram (Ibrahima) Muharem, Đelmo (Muharema) Mustafa, Hajdarević (Salke) Džemal, Jazvin (Huse) Asim, Peco (Rame) Himzo, Razić (Salke) Mehmed, Salimić (Hadže) Mustafa, Tabaković (Omera) Edin, Turajlić (Hasana) Nedžad, Žujo (Mehe) Enver.

Prisutnima su se obratili Omer Mičijević, predsjednik Građevinskog i organizacionog odbora, Semir Pišmo dobitnik priznanja Zlatni ljiljan, učesnik akcije Jesen 94 i ratni komandant, Ramiz Salkić potpredsjednik RS-a, Edin Mušić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i Salem ef. Dedović muftija mostarski.

“Ovo spomen obilježje koje se danas otkriva samo je jedno u nizu desetina i stotina ovakvih u našoj domovini Bosni i Hercegovini. Moramo istrajati i ne smijemo ostaviti niti jedno mjesto gdje je pala kap šehidske krvi neobilježeno. Mi koji smo preživjeli moramo nastaviti i biti istrajni, iskreni borci za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Ramiz Salkić.

“Ja sam kazao da je ovo mjesto ponosa i prkosa, mi moramo imati u sebi i taj ponos i prkos, a ovaj današnji skup, ovo obilježje potvrđuje da imamo i jedno i drugo. Čestitao bih ovim našim mladim ljudima, omladini, koja na vrlo fin način ulijeva i ponos i prkos kroz svoje nastupe. Ono što se često puta ponavlja to je zaborav i sjećanje, a ovaj današnji čin je pokazatelj kako se mi sjećamo i nećemo zaboraviti”, rekao je Edin Mušić.

“Ne smijemo nikada izgubiti nadu i vjeru, vjeru naravno u dragoga Boga ali i vjeru u sebe da kao narod, da kao zajednica da kao državotvorni narod ove zemlje pripadamo ovoj zemlji, da je ona naš simbol, da je ona naša sudbina. Da je ona naša prva i posljednja riječ da je ona naša zakletva. Vjerni njoj tom višestoljetnom kontinuitetu i sve dok je tako bit će dobro, bit će selameta i spasa, a selamet i spas, braćo i sestre, Bošnjaci i Bošnjakinje, moramo naći među sobom i neće nam ga niko drugi isposlovati i donijeti i boriti se za njega.”, rekao je Salem ef. Dedović.

Dodijeljene su i zahvalnice ljudima i institucijama zaslužnim za izgradnju ovog spomen-obilježja.

Na kraju obilježavanja poklonjena je hatma dova svim poginulim te klanjana ikindija namaz.

(Mostarski.ba)

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED