MUFTIJSTVO MOSTARSKO

A+ A A-

DŽAMIJA U RABRANIMA KOD NEUMA

Rate this item
(2 votes)

»Oni koji dijele svoj imetak na Božijem putu sliče zrnu iz kojeg je niklo sedam klasova, a u svakom klasu stotinu zrna. Bog umnožava kome hoće. Bog je neizmjeran, zna sve." Kur'an.

Ovogodišnji Ramazani-šerif proveo sam u selu Rabrani, koje je udaljeno od Čapljine 30 km. Kada sam stigao u selo upoznao sam se s tim ljudima, koji su puni islamskog morala i osjećanja.

Pričali su mi o svemu, pa su, mi kazali i to, da im je selo za vrijeme rata tri puta gorjelo. Danas je to prošlost i njihovi domovi su obnovljeni i uređeni. Obnovili su, odnosno napravili mesdžid na mjestu gdje je bila džamija, koja je takođe izgorjela. Hodžu su počeli nabavljati unazad šest godina i to samo uz Ramazan. Ove godine su, hvala Bogu, sagradili i novu džamiju. Zapala me čast, da ja, u toj džamiji prvi obavim, namaz u džematu. Kada sam prvi puta ušao u džamiju, zaista sam bio zadivljen, jer je sva džamija bila prostrta skupim ćilimima i serdžadama. To ,su oni sve sami izgradili i prostrli, ne tražeći pomoći ni od koga. Vidi se, da nisu žalili i škrtarili u izgradnji te džamije. U Kur'anu a. š. se veli: »Oni koji dijele svoj imetak na Božijem putu, pa ne propraćaju ono što su udijelili prigovorom i uznemiravanjem imaju nagradu kod svoga Gospodara. I oni neće osjetiti straha, niti će tugovati«. Uzvišeni i premilostivi Bož, Ukabuli im i u sevab upiši njihovo uskladi njihova srca s propisima Kur'ana.

Azem Šabić, učenik IV razreda GHB medrese

Glasnik VIS-a 1971.g. broj 3-4-, str…202.

Hadis Dana

"Ebu Hurejre, potrudi se da imaš lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A šta je to Allahov Poslaniče?" on reče: "Da održavaš vezu s onim ko je prekinuo s tobom, oprostiš onom ko ti je nepravdu nanio i daš onome ko tebi uskraćuje." Bejheki

| MUFTIJSTVO MOSTARSKO | Adresa: Trg Musala br. 1, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina, ID broj: 4227550990007, Transakcijski račun: 1604605500006981; tel/fax: 036 551 089; Web site: www.muftijstvo-mostarsko.ba; E-mail: muftijstvo.mo@bih.net.ba | ALL RIGHST RESERVED

Prijava ili Registruj

Prijava na portal

Registruj

Registracija
ili Cancel